Rīgas domes vadība atzinīgi novērtē jau paveiktos darbus Rīgas Ukraiņu vidusskolā

Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs kopā ar Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieku Andri Ameriku, Ukrainas vēstnieku Latvijā Anatoliju Oļeiniku un Rīgas domes Īpašuma departamenta direktoru Oļegu Burovu 4. augustā apmeklēja Rīgas Ukraiņu vidusskolu Visvalža ielā 4.

Skolā šobrīd uzsākti rekonstrukcijas darbi. Konkursu par Rīgas Ukraiņu vidusskolas rekonstrukciju un projektēšanu Rīgas domes Īpašuma departaments izsludināja šī gada aprīlī. Konkursā uzvarēja un rekonstrukcijas darbus veic AS „Latvijas tilti” un SIA „SZMA Rīga”. Līguma summa ir 1 479 799 latu.

Renovācija skars visu skolu, kas sastāv no diviem korpusiem: trīsstāvu ēkas 2000 kvadrātmetru platībā un sešstāvu ēkas 1200 kvadrātmetru platībā. Renovācijas darbu laikā tiks projektēts, saskaņots projekts un uzbūvēts tunelis – galerija 21 kvadrātmetra platībā, kas otrā stāva līmenī savienos abas Rīgas Ukraiņu vidusskolas ēkas. Plānots, ka skolas vecajā ēkā, kura celta 1885. gadā, pilnīgu renovāciju veiks līdz pirmajam septembrim, lai skolēni varētu tajā uzsākt mācības. Savukārt pārējie darbi, tai skaitā galerijas projektēšana un izbūve, un jaunā korpusa, kurā būs telpas jaunajā korpusā pirmsskolas vecuma bērnu interešu centram, pilnīga renovācija tiks paveikta līdz novembra beigām.

Rīgas Ukraiņu vidusskolas direktore Lidija Kravčenko uzsvēra, ka skolas rekonstrukcija ir svarīga ne tikai skolniekiem un personālam, bet arī visai ukraiņu kopienai, jo skolas jaunajā korpusā būs paredzētas telpas Ukraiņu integrācijas centram. Un ir lieliski, ka tās varēs svinīgi atklāt jau šogad, kad Latvijas ukraiņu kopiena atzīmē savu simtgadi.

Pagājušā gada decembrī, kad Latviju darba vizītē apmeklēja Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs, viņš kopā ar Latvijas Valsts prezidentu Valdi Zatleru un Rīgas domes priekšsēdētāju Nilu Ušakovu viesojās Rīgas Ukraiņu vidusskolā. Amatpersonām pārrunājot iespējamo Ukrainas līdzfinansējuma piešķiršanu skolas rekonstrukcijai, Janukovičs pauda gatavību atbalstīt skolas atjaunošanas darbus. Vēlāk, skolas aktu zālē uzrunājot skolas audzēkņus, pedagogus un ukraiņu kopienas pārstāvjus, Ukrainas prezidents pateicās visiem, kas veicinājuši ukraiņu kultūras un tradīciju stiprināšanu Latvijā, kā arī norādīja, ka pēc atgriešanās Ukrainā plāno parakstīt rīkojumu par nepieciešamo līdzfinansējumu Rīgas Ukraiņu vidusskolas atjaunošanai. "Es esmu jūsu komandā," savā uzrunā tad teica Janukovičs.

Tā kā Rīgas domes Īpašuma departamenta budžetā tika paredzēti līdzekļi visu nepieciešamo būvniecības darbu veikšanai, ar Ukrainas vēstniecību tika pārrunātas iespējas par to, ka Ukrainas puse varētu nodrošināt skolu ar atbilstošu inventāru, mēbelēm, mācību aprīkojumu, datoriem, interaktīvajām tāfelēm.

Ukrainas vēstnieks Latvijā Anatolijs Oļeiniks šodien informēja, ka Ukrainas vēstniecība jau skolai ir nodevusi modernu interaktīvo tāfeli. Tāpat no skolas saņemtais iesniegums par nepieciešamajām mēbelēm ir nosūtīts uz Ukrainu izskatīšanai un lēmuma pieņemšanai.

Rīgas Ukraiņu skola ir izveidota 1989. gadā kā svētdienas skola, bet kā vidusskola tā dibināta 1991. gada 1. septembrī. Sākotnēji tā atradās Tērbatas ielā un sāka savu darbību ar 36 skolēniem. 1996.gadā skola pārcēlās uz ēku Visvalža ielā 4. Šī ir vienīgā tāda veida skola Latvijā un Baltijas valstīs – ar ukraiņu un latviešu mācību valodu, tāpēc skola mācībās un audzināšanā izmanto Latvijas izglītības iestāžu, Ukrainas un citu valstu ukraiņu izglītības iestāžu pieredzi.