Vidusskolām grūti sadabūt audzēkņus

Liepājā līdz 28. jūlijam ir pagarināta skolēnu uzņemšana 10. klasēs, jo pagaidām uz izglītošanos vidusskolās ir pieteikušies mazāk audzēkņu, nekā mācību iestādes bija plānojušas. Divās citās lielākajās Latvijas pilsētās – Daugavpilī un Ventspilī – šādu problēmu nav.

Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldes vadītāja Olga Dukšinska Neatkarīgo informē, ka katrā no 13 pilsētas vidusskolām jau ir viena vai divas klases, kurās katrā mācīsies vairāk nekā 25 bērni. Tas nozīmē, ka šīs skolas turpinās darbu kā līdz šim. Viņa skaidro, ka vidusskolas klases iespējams nokomplektēt bez pārmērīgām problēmām tāpēc, ka pilsētā jau trīs gadus īsteno izglītības stratēģiju un veikta liela optimizācija.

Arī Liepājas vidusskolām spēcīgs konkurents esot jaunizveidotais Valsts tehnikums, kur līdzās vidējai izglītībai audzēkņi iegūst arī arodu. Taču O. Dukšinska apgalvo, ka Daugavpilī neatrunājot jauniešus no vēlmes mācīties profesionālajā skolā par labu vidusskolai.

Nesūkstās arī Ventspilī. Pašvaldības Izglītības pārvaldes skolu metodiķe Inguna Rudevica stāsta, ka vienā no pilsētas skolām bija plānots atvērt divas 10. klases, bet pašlaik ir nokomplektētas jau trīs. Pašreiz uz 10. klasēm pieteikušies

264 bērni. Tomēr viņa atzīst, ka gada laikā skolās palicis par 100 bērniem mazāk. Vidusskolā ne tik ļoti izteikti, bet mazākajās klasītēs – gan. Acīmredzot jaunākie bērni izbrauc līdzi vecākiem uz ārzemēm, bet lielos atstāj Latvijā, jo viņi ir patstāvīgāki, pieļauj speciāliste.

Skolēnu skaita samazināšanās satrauc arī Liepājas domes vadību. Līdz 30. jūnijam Liepājas vispārizglītojošo skolu 10. klasēs bija pieteikušies mazāk audzēkņu, nekā skolas bija plānojušas. Salīdzinot ar pērno gadu, audzēkņu skaits vidusskolu 10. klasēs samazinājies par 100 bērniem, bet salīdzinot ar 2009. gadu – par 156, informē Liepājas domes sabiedrisko attiecību speciāliste Gunta Jākobsone. Tāpēc domes priekšsēdētāja vietniece Silva Golde izdevusi rīkojumu pagarināt skolēnu uzņemšanu līdz 28. jūlijam.

G. Jākobsone skaidro, ka saskaņā ar domes lēmumu vidusskolām jābūt vismaz divām paralēlklasēm ar kopējo audzēkņu skaitu – 50. Ir skolas, kurās trūkst tikai dažu bērnu, bet pašvaldības lēmums nav atcelts un mācību iestādēm jāpanāk, lai katrā būtu vismaz 25 skolēni. Jau pērn vidusskolām radās grūtības nokomplektēt klases, bet, ja tas neizdosies šogad, tad acīmredzot pašvaldībai būs jālemj, vai visas vidusskolas pastāvēs. G. Jākobsone saka – daudzi skolēni, kuri pabeidz 9. klasi, mācības turpina ārzemēs. Par brīdinājumu var uzskatīt faktu, ka skolēnu skaits Liepājā 9. klasēs samazinās – šogad 1. septembrī tajās būs par 130 bērniem mazāk nekā aizvadītajā mācību gadā.

«Liepājā ir labas skolas, kurās pašvaldība ieguldījusi ievērojamus līdzekļus mācību aprīkojuma un ēku modernizācijā, tāpēc mums jāspēj arī turpmāk piesaistīt audzēkņus no plašas apkārtnes,» uzskata S. Golde. Tad nu Liepājas skolu vadība aktīvi aģitējot Nīcas un Grobiņas bērnus un viņu vecākus mācīties Liepājā.