Līdz 2020. gadam Latvija palielinās finansējumu zinātnei līdz 1,5% no IKP

Šodien, tiekoties ar Eiropas Savienības (ES) pētniecības un inovāciju komisāri Moiri Gēgenu-Kvinnu, Latvijas Republikas Ministru prezidents Valdis Dombrovskis apliecināja, ka Latvija apņēmusies būtiski palielināt finansējumu zinātnei un pētniecībai, līdz 2020. gadam apņemoties to palielināt līdz 1,5% no IKP. Līdz ar to ES kontekstā ir svarīgi veidot pietiekami vienkāršu un elastīgu pieejas mehānismu kā zinātniekiem tā uzņēmējiem.

2011. gadā kopējais publiskā un privātā sektora finansējums zinātnei un pētniecībai ir 0,6% no IKP. Līdz 2015. gadam to plānots palielināt līdz 1%, bet 2020. gadā tas sasniegs 1,5% no IKP, komisāri informēja V.Dombrovskis. M.Gēgena-Kvinna atzinīgi novērtēja šo apņemšanos, paužot pārliecību, ka Latvijai izdosies to sasniegt, saglabājot līdzšinējo mērķtiecību un disciplīnu. Investējot inovācijās, tiks stiprināta gan Latvijas, gan ES kopējā konkurētspēja, un ilgtermiņa mērķis ir palielināt finansējumu zinātnei līdz 3% no IKP, uzsvēra komisāre.

Savukārt M.Gēgena-Kvinna informēja, ka ES nākamajā finanšu perspektīvā no 2014.-2020. gadam pētniecībai, inovācijām un tehnoloģiju attīstībai būs pieejams finansējums 80 miljardu eiro apmērā, kas ir krietni vairāk nekā pašreizējā plānošanas periodā no 2007.-2013. gadam, kad šiem mērķiem paredzēti 55 miljardi eiro. „Investīcijas praktiski pielietojamos pētījumos un inovācijās ir viens no svarīgākajiem stratēģiskajiem aspektiem ES ekonomiskajā stratēģijā,” uzsvēra komisāre.

Premjers norādīja, ka lielākās iespējas inovācijām saskatāmas tradicionālajās rūpniecības nozarēs, kur nepieciešams palielināt pievienoto vērtību Latvijā ražotajiem produktiem un pakalpojumiem. Ņemot vērā ierobežoto Latvijas vietējo tirgu, ražošanai ir jābūt orientētai uz eksportu, un pēdējo divu gadu laikā ir izdevies to pārorientēt šajā virzienā, sacīja V.Dombrovskis. „Ražošanas apjomi šogad pieauguši par 15%, bet eksporta apjomi šī gada pirmajā ceturksnī salīdzinājumā ar 2010. gada 1. ceturksni auguši pat par 41%. Tieši ražošana un eksports ir bijuši un vēl joprojām ir galvenie faktori, kas Latviju izveduši no finanšu krīzes un nostādījuši atpakaļ uz izaugsmes ceļa,” sacīja Ministru prezidents.

Latvijā

Latvijas Universitātes (LU) fonds saņēmis vienu miljonu eiro lielu ziedojumu no uzņēmuma "MikroTik" Eksakto zinātņu un tehnoloģijas fakultātes un Medicīnas un dzīvības zinātņu fakultātes atbalstam, informē augstskola.

Svarīgākais