Par RTU Gada zinātnieku atzīts Lietišķās ķīmijas institūta profesors Valdis Kampars

Par Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Gada zinātnieku šogad kļuvis Materiālzinātnes un lietišķās fakultātes Lietišķās ķīmijas institūta profesors Valdis Kampars, bet par RTU Gada jauno zinātnieci atzīta Datorzinātnes un informācijas tehnoloģijas fakultātes Lietišķo datorsistēmu institūta asociētā profesore Oksana Ņikiforova, informēja RTU.

Ikgadējā konkursa "RTU Gada zinātnieks 2009" un "RTU Gada jaunais zinātnieks 2009" konkursa rezultāti tika paziņoti šodien 50.starptautiskās zinātniskās konferences plenārsēdes laikā.

Gada zinātnieka titula ieguvējs profesors Valdis Kampars pēta fotonikas un nanoelektronikas materiālus, kas balstīti uz jauniem organiskiem savienojumiem, biodegvielas ieguves un izmantošanas optimizāciju. Viņa izstrādātās metodes antioksidantu iegūšanai no biomasas un to izmantošanai biodīzeļdegvielas stabilizēšanai Latvijas Zinātņu akadēmija iekļāvusi nozīmīgāko 2008.gada Latvijas zinātnes sasniegumu sarakstā. Izstrādājot vairākus projektus, profesors RTU gada laikā pētījumu veikšanai ir piesaistījis vairāk nekā 500 000 latu.

Savukārt Gada jaunā zinātniece Oksana Ņikiforova pēta lielu informācijas sistēmu izstrādes vadības metodes, modeļus un rīkus. Izstrādājot vairākus projektus, viņa RTU pētījumu veikšanai piesaistījusi vairāk nekā četrus tūkstošus latu.

Abi konkursi RTU tiek rīkoti jau ceturto gadu ar mērķi veicināt pētniecības attīstību un jaunas zinātnieku paaudzes veidošanos.

Latvijā

Pirms nedēļas klajā nāca Latvijas Televīzijas raidījuma “de facto” sižeti par saraksti starp tagad Polijā apcietināto Krievijas juristu Anatoliju Bļinovu un, visticamāk, Leonīdu Ņevzļinu, Izraēlā mītošo miljardieri, kurš ir naftas kompānijas “Jukos” bijušais vadības pārstāvis.

Svarīgākais