Izdod jaunu mācību līdzekli par Eiropas Savienību

Izdots mācību līdzeklis CD formātā par Eiropas Savienību Iepazīsti Eiropas Savienību un izmanto savas iespējas.

Mācību līdzekli izstrādājusi biedrība „Izglītības attīstības centrs” (IAC) sadarbībā ar Latvijas Republikas Ārlietu ministriju, Eiropas Parlamenta Informācijas biroju Latvijā un Eiropas Komisijas pārstāvniecību Latvijā. Mācību līdzekļa izveide finansēta no Eiropas Komisijas un Latvijas valdības noslēgtās Vadības partnerības līdzekļiem. Tās mērķis ir sabiedrības informēšana par Eiropas Savienību. Mācību līdzekļa izstrādi atbalsta VISC.

Kā norāda IAC, tas palīdzēs skolēniem pilnveidot zināšanas par Eiropas Savienības vēsturi, institūcijām, lēmumu pieņemšanas kārtību, pilsonisko līdzdalību un citiem jautājumiem. Izdevumā iekļautas 29 prezentācijas, kas izmantojamas visās izglītības pakāpēs, kā arī metodiskie ieteikumi pedagogiem.

Latvijas skolās mācību līdzeklis nonāks jaunā mācību gada sākumā, kad VISC to nodos Sociālo zinību metodisko apvienību vadītājiem tālākai izplatīšanai skolās.

Mācību līdzeklis sagatavots izmantošanai vispārējās izglītības mācību priekšmetu sociālās zinības 1.- 9. klasei un politika un tiesības 10. - 12. klasei mācību stundās. Ir iespējams to izmantot arī citu mācību priekšmetu un klases stundās. Prezentācijās iekļautas daudzveidīgas tēmas: Eiropas Savienības vēsture un Latvijas ceļš uz Eiropas Savienību, monetārā savienība, institūcijas un lēmumu pieņemšana, piedāvātās iespējas jauniešiem, tiesības, vides un klimata pārmaiņas, veselība, Eiropas Savienība pasaulē, kultūra un māksla dalībvalstīs, dzīves kvalitāte un ilgtspējīgas attīstības jautājumi, nākotnes attīstības iespējas un izaicinājumi, iedzīvotāju pilsoniskā līdzdalība, daudzveidība un sadarbība, vērtības.

No 30. maija līdz 1. jūnijam notika mācību līdzekļa prezentācijas piecos Latvijas reģionos. Pedagogi, kuri piedalījās atklātajās stundās un diskusijās par nozīmīgākajām mācību līdzekļa priekšrocībām atzinuši tēmu aktualitāti un daudzveidību, plašās pielietošanas iespējas dažādos vecumposmos un mācību priekšmetu saturā, laikmetīgu formātu (CD), bagātīgu mācību metožu un paņēmienu klāstu, iespēju pedagogam taupīt laiku, gatavojoties mācību stundām u.c.