LIZDA prasīs konkrētas atbildes no Izglītības un zinātnes ministrijas

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA), iepazīstoties ar Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) sagatavotajām atbildēm uz arodbiedrības izvirzītajām prasībām, vēlas saņemt konkrētākas atbildes par to, kādā veidā ministrija gatavojas pildīt savus solījumus, aģentūrai LETA sacīja LIZDA priekšsēdētājas vietnieks Jānis Krastiņš.

Tādēļ nākamnedēļ, 21.oktobrī, arodbiedrības pārstāvji nolēmuši tikties ar IZM, lai sīkāk pārrunātu visas nianses, kas saistās ar ministrijas solīto finansējuma palielinājumu par vienu skolēnu valstī, kā arī koeficientiem, kurus plānots ieviest formulā, pēc kuras pašvaldībām tiek dalīta nauda skolotāju algošanai.

Arodbiedrība vēlas arī pārrunāt argumentus, kādēļ ministrija nepiekrīt apturēt skolotāja un skolēnu attiecības paaugstināšanu, jo, kā uzsver Krastiņš, pagaidām notiek sabiedrības dezinformēšana, apgalvojot, ka šī proporcija Latvijā ir viena no viszemākajām Eiropā, jo pavisam citu ainu rāda "Eurostat" dati.

Joprojām ir aktuāls arī jautājums par profesionālās izglītības finansējumu, jo Latvijas Pašvaldību savienība vakar ir ziņojusi, ka nepiekrīt finansējuma pārdalei no speciālās izglītības iestādēm paredzētajiem līdzekļiem šim mērķim. Tāpat LIZDA negrasās piekāpties prasībā par finansējuma nesamazināšanu augstākajai izglītībai, kā arī zinātnes bāzes finansējuma paredzēšanu 12 miljonu latu apmērā, tāpat arī jautājumā par pirmsskolas izglītības iestāžu pedagogu atalgojuma noteikšanu valsts līmenī.

Tas, ka ministrija izrādījusi iniciatīvu daudzu jautājumu risināšanā, gan nenozīmē, ka pedagogi ir atteikušies no idejas par streika rīkošanu, norāda Krastiņš. LIZDA Padomes sēdi, kurā atkārtoti varētu tikt lemts par streika rīkošanu, plānots sasaukt oktobra beigās vai novembra sākumā.

Jau ziņots, ka izglītības un zinātnes ministre Tatjana Koķe (ZZS) atbildes vēstulē LIZDA solījusi, ka ar 1.janvāri par 33% tiks palielināta naudas summa, kas pēc jaunā izglītības finansēšanas modeļa seko skolēnam līdzi uz novadu.

Kā ziņots, starp arodbiedrības izvirzītajām prasībām IZM ministrijai bija finansējuma palielināšana uz vienu izglītojamo, piemērojot ne lielāku samazinājumu par 20% no 2009.gada sākumā plānotajiem 770 latiem uz vienu izglītojamo.

Vēstulē ministre norādījusi, ka no nākamā gada vidējais finansējums vienam skolēnam gadā varētu tikt palielināts līdz 650 latiem pašreizējo 463 latu vietā. Tādējādi, pēc Koķes domām, tiktu atrisināts jautājums ar pagarināto dienas grupu nodrošināšanu, klašu dalīšanu grupās svešvalodu apguvei, samaksu par rakstu darbu labošanu un citiem pedagogu pienākumiem, kuriem, kā ziņots, šobrīd finansējums ir krietni sarucis un vairākās pašvaldībās šie pienākumi netiek apmaksāti vispār.

Tāpat, atbildot uz arodbiedrības prasību palielināt finansējuma aprēķinā izmantoto skolēnu skaita koeficientu no pirmās līdz ceturtajai klasei, kā arī ieviest iedzīvotāju skaita blīvuma koeficientu, IZM sola turpināt darbu pie finansējuma aprēķina formulas pilnveides un neizslēdz koeficientu palielināšanu vai arī jaunu koeficientu ieviešanu. "Darba grupā tiks izskatīts ikviens konstruktīvs priekšlikums to darbības attīstībai un papildus koeficientu piemērošanai," solījusi ministre.

Vienlaikus IZM noraidījusi arodbiedrības prasību apturēt skolēnu un skolotāju proporcijas palielināšanu nākamajā mācību gadā, atkārtoti uzsverot, ka Latvijā šī proporcija ir viena no viszemākajām Eiropā un proporcijas palielināšana nepieciešama izglītības kvalitātes sekmēšanai, taču atkal tiek solīts uzklausīt un ņemt vērā argumentētus priekšlikumus par iespējami atbilstošāko risinājuma variantu, kādā šo proporciju palielināt.

Attiecībā uz LIZDA prasību par zinātnes bāzes finansējuma palielināšanu līdz vismaz 12,6 miljoniem latu, ministrija norādījusi, ka 2010.gada valsts budžetā zinātnes bāzes finansējums paredzēts 4,9 miljonu latu apmērā, taču ir plašas iespējas izmantot Eiropas Savienības (ES) struktūrfondu finansējumu, kura apguvei, tiesa, nepieciešami vēl papildu vidēji septiņi miljoni latu gadā.

Ministrija atzinusi, ka arodbiedrības viedoklis šajā jautājumā ir ņemams vērā, tādēļ ir vairākkārt uz to vērsusi gan Finanšu ministrijas un ministra, gan Ministru prezidenta un visas valdību veidojošās koalīcijas uzmanību. Tāpat papildu finansējumu ES struktūrfondu apguvei, pēc ministrijas speciālistu domām, būtu iespējams iegūt, bāzes finansējumu izmantojot kā līdzfinansējumu ES struktūrfondu projektu īstenošanai.

Attiecībā uz prasību par finansējuma palielinājumu profesionālajai izglītībai IZM norādījusi, ka ir iesniegusi priekšlikumus finansējuma pārdalei no mērķdotācijām pašvaldībām speciālās izglītības iestāžu uzturēšanai uz pozīciju profesionālās izglītības iestāžu uzturēšanai, jo tā ir vienīgā pozīcija, kuru kopš 2008.gada nav skāris samazinājums. Ministrija cer, ka efektīvāku līdzekļu izmantošanu varētu nodrošināt arī profesionālās izglītības iestāžu tīkla optimizēšana. Pašu izglītības iestāžu tīkla optimizācijas programmu IZM valdībā sola iesniegt līdz 1.decembrim.

Arī augstākajā izglītībā IZM apsolījusi līdzekļu pārdali no paredzētā finansējuma valsts galvoto rekonstrukcijas projektu īstenošanai 2,89 miljonu latu apmērā un cer, ka efektīvāku un uz rezultātu vērstu līdzekļu izmantošanu augstākajā izglītībā varētu nodrošināt arī ekonomikas ministra vadītās darba grupas priekšlikumi reformām augstākajā izglītībā un zinātnē.

Toties ministrija nav solījusi panākt, lai pirmsskolas izglītības pedagogu zemāko darba samaksu nosaka Ministru kabinets, nevis kā tagad - pašvaldības. Vienīgā pārmaiņa būs tā, ka bērnu pirmsskolas sagatavošana piecu un, iespējams, arī sešu gadu vecumā tiks apmaksāta no valsts budžeta, nevis pašvaldību līdzekļiem.

Vēstules noslēgumā Koķe paudusi pārliecību, ka tikai konstruktīva, kā arī konsekventa rīcība un motivēta attieksme dod vēlamos rezultātus, tāpēc arodbiedrība tiek aicināta arī turpmāk sniegt savu ieguldījumu izglītībā un zinātnē, gan turpinot kopīgu darbu pie 2010.gada valsts budžeta veidošanas, gan nozares kompetencē esošo funkciju īstenošanas.

Arodbiedrības priekšsēdētāja Astrīda Harbacēviča aģentūrai LETA norādīja, ka IZM sūtīto vēstuli vēl nav saņēmusi un turpina to gaidīt.

Jau ziņots, ka pagājušajā nedēļā pēc vairāk nekā trīs stundu debatēm LIZDA padome vēl nevienojās par streika rīkošanu, pieņemot lēmumu pirms tam par savām prasībām vēlreiz runāt ar IZM.

IZM tika nosūtīta vēstule, uz kuru atbilde bija jāsniedz trīs dienu laikā. Arodbiedrības vadība pieļāva, ka pēc atbilžu saņemšanas varētu notikt tikšanās ar ministrijas pārstāvjiem, savukārt atkārtoti par streika rīkošanu varētu tikt lemts tuvāko divu nedēļu laikā.

Patlaban padome nav konkretizējusi, cik garš varētu būt gaidāmais streiks, tomēr tiek pieļauts, ka tas varētu notikt līdz ar budžeta nodošanu Saeimai vai parlamenta komisijām. Netiek izslēgta piketa iespējamība pie Saeimas.

Harbacēviča norādīja, ka netic, ka ministrija būs spējīga sniegt apmierinošas atbildes, tomēr šāda iespējamība nevar tikt izslēgta.

Latvijā

Krimināllietu pret bijušo Rēzeknes mēru Aleksandru Bartaševiču par ierobežotas pieejamības informācijas izpaušanu, kā arī par to, ka viņš 16 gadus valsts amatpersonas deklarācijās apzināti nenorādīja ziņas par ārzemēs iegādātu īpašumu un citiem ienākumiem lielā apmērā, Latgales rajona tiesa Balvos plāno sākt skatīt 13.decembrī plkst.10, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.

Svarīgākais