Pret finansējuma samazinājumu augstskolām parakstījušies vairāki tūkstoši cilvēku

Latvijas augstskolu atklāto vēstuli pret finansējuma samazināšanu augstākajai izglītībai parakstījuši vairāki tūkstoši cilvēku un daudzviet parakstu vākšana turpinās arī šonedēļ, aptaujājot augstskolu pārstāvjus

Līdz šim Latvijas Universitātē (LU) savu atbalstu augstskolu prasībai izteikuši ap 7000 cilvēku, tostarp gan mācībspēki, gan studenti. Ņemot vērā lielo atsaucību, universitātē parakstu vākšana pagarināta līdz ceturtdienai. Gandrīz tikpat čakli parakstījušies Rīgas Tehniskās universitātes studenti un darbinieki, kopumā savācot 6254 parakstus.

Parakstu vākšana turpinās arī Rīgas Stradiņa universitātē, kur līdz pagājušās nedēļas beigām bija savākti 3434 paraksti, kā arī Latvijas Lauksaimniecības universitātē, kur savākto parakstu skaits pārsniedz divus tūkstošus. Savukārt Daugavpils universitātē savu atbalstu augstskolu prasībām paudis ap 1000 cilvēku.

Plānots, ka piektdienas, 16.oktobra, rītā LU notiks preses konference, kurā Latvijas Rektoru padomes un Latvijas Universitāšu asociācijas pārstāvji iepazīstinās ar savākto parakstu skaitu katrā augstskolā.

Jau ziņots, ka paraksti tiek vākti zem vēstules, kas adresēta valsts augstākajām amatpersonām, kā arī izglītības un zinātnes ministrei Tatjanai Koķei (ZZS) un finanšu ministram Einaram Repšem (JL).

Tajā akcentēts dramatiskais valsts budžeta finansējuma samazinājums šajā gadā, kas

sarucis par 48%.

Vēstules autori arī norādījuši uz Latvijas augstskolu gatavību pārmaiņām, uz studiju organizācijas optimizāciju un resursu pārvaldi, kā arī spēku koncentrēšanu un reālas sadarbības nodrošināšanu augstskolu starpā.

Vienlaikus tiek uzsvērts, ka Latvijas augstskolām gan likums, gan saistības studentu priekšā uzliek pienākumu saglabāt izglītības kvalitāti, kas nebūs iespējams, ja finansējuma samazinājums turpināsies tik katastrofālā tempā.

Tādēļ augstskolu vadība, akadēmiskais personāls un studenti, kas parakstīs vēstuli, kategoriski pieprasīs 2010.gada finansējumu augstākajai izglītībai saglabāt vismaz šī gada līmenī.

Jau ziņots, ka 31% finansējuma samazinājuma gadījumā tiek paredzēts, ka par trešdaļu saruks budžeta vietu skaits un, iespējams, nākamgad budžeta grupā netiks uzņemts neviens pirmkursnieks. Tāpat augstākās izglītības iestāžu rektori bažījas par iespējām ar samazināto finansējumu izturēt gaidāmos ziemas mēnešus, paredzot lielus apkures un telpu uzturēšanas rēķinus, kurus nevarēs atļauties apmaksāt.

Svarīgākais