Saeimas apakškomisijā diskutēs par ieceri bērnus skolot no sešu gadu vecuma

Saeimas Bērnu tiesību aizsardzības apakškomisijas deputāti šodien diskutēs par ieceri samazināt vecumu, no kura tiek sākta pamatizglītības ieguve.

"Esam sasaukuši apakškomisijas sēdi, lai uzklausītu ne tikai atbildīgo amatpersonu, bet arī praktiķu viedokli par iespējamajām pamatizglītības sistēmas reformām, tostarp plānu bērnu skološanu sākt no sešu gadu vecuma. Lai gan jautājums nebūt nav tik viennozīmīgs, atbildīgā ministrija ir paudusi apņēmību jau tuvāko gadu laikā īstenot valdībā konceptuāli apstiprināto ieceri," pastāstīja apakškomisijas priekšsēdētājs Jānis Dukšinskis (LPP/LC).

Deputāti vēlas noskaidrot, kāds ir plānotās reformas mērķis. Ja galvenais ir panākt, lai skolēni pēc iespējas ātrāk pabeidz skolu, tad to var īstenot arī ar citiem līdzekļiem - pagarinot mācību gadu vai atslogojot mācību programmas, norāda Dukšinskis. Viņš norāda, ka reforma nevar norisināties, tikai kopējot citu valstu pieredzi un neiedziļinoties kopējā izglītības sistēmā.

Apakškomisijas sēdē aicināti piedalīties Izglītības un zinātnes ministrijas, Latvijas Pašvaldību savienības, Latvijas Izglītības vadītāju asociācijas, Rīgas pirmsskolu izglītības iestāžu konsultatīvās padomes, Latvijas Privāto pirmsskolu biedrības, Latvijas Skolu psihologu asociācijas un vecāku apvienības "Māmiņu klubs" pārstāvji.

Latvijā

Īstenojot uz bērnu onkoloģijas attīstību vērstu projektu, plānots ieguldīt 9,3 miljonus eiro, lai turpmāko piecu gadu laikā ieviestu uz pacientu centrētu un multidisciplināru pieeju visā aprūpes procesā, aģentūru LETA informēja Veselības ministrijā (VM).