Šogad Latvijas iedzīvotājiem vislielākā interese bijusi par darbu Vācijā

No Eiropas nodarbinātības dienestu tīkla (EURES) speciālistu sniegtajām konsultācijām šogad visvairāk - 33,4 procenti - bijušas par darba iespējām, dzīves un darba apstākļiem Vācijā.

Par darbu Somijā konsultējušies 19,4 procenti cilvēku, 17,3 procenti - par darbu Lielbritānijā, 15,8 procenti konsultāciju tika sniegtas par darba iespējām Norvēģijā. Savukārt par nodarbinātības iespējam Zviedrijā interesējušies 7,6 procenti iedzīvotāju un septiņi procenti konsultējās par darbu Dānijā.

Savukārt no nozarēm Latvijas iedzīvotāji visvairāk interesējušies par darbu lauksaimniecībā, mežsaimniecībā un zivsaimniecībā - 44,9 procenti, izmitināšanas un ēdināšanas pakalpojumu jomā - 13,7 procenti, būvniecībā - 12,9 procenti, apstrādes rūpniecībā - 12,9 procenti, veselības un sociālās aprūpes nozarē - 8,3 procenti.

Visvairāk par nodarbinātības iespējām interesējas cilvēki vecumā no 25 līdz 45 gadiem.

Kā norāda speciālisti, darba meklētāji arvien vairāk novērtē legālās nodarbinātības priekšrocības un ir informēti par tās pamatprincipiem un interesējās par sociālās drošības jautājumiem, kas ir pozitīvi, jo mazinās nelegālās nodarbinātības risks.

NVA EURES konsultanti sniedz bezmaksas informāciju par nodarbinātības iespējām, kā arī dzīves un darba apstākļiem Eiropas ekonomiskās zonas valstīs un Šveicē. Tāpat EURES konsultanti sniedz norādes, kādi dokumenti jānokārto, esot vēl Latvijā un iebraucot izvēlētajā valstī. Interesenti var izzināt par sociālās drošības sistēmu, nodokļu sistēmu, kā arī citas praktiskas lietas, piemēram, dzīves dārdzību un kultūras atšķirībām izvēlētajā valstī. EURES nenodarbojas ar iekārtošanu darbam ārzemēs, bet gan nodrošina informāciju par nodarbinātības iespējām un palīdz orientēties Eiropas darba mobilitātes portālā.

Speciālisti norāda, ka, meklējot darbu individuāli, ieteicams izmantot drošus resursus gan vakanču aplūkošanai, gan citas informācijas iegūšanai, informāciju ieteicams meklēt gan Latvijas, gan ārvalstu oficiālajās valsts institūciju mājaslapās. Savukārt, izvēloties darbā iekārtošanas aģentūru pakalpojumus, svarīgi, lai šim komersantam būtu NVA izsniegta licence.

Kā ziņots, no 2011. gada maija Vācija un Austrija atcēlusi noteikumus, kas ierobežo darbaspēka pārvietošanos no jaunajām Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm, tostarp arī no Baltijas valstīm. Vietējo arodbiedrību un sabiedrības spiediena ietekmē Vācijas varas iestādes izmantoja ES direktīvās paredzēto maksimālo termiņu, kas tām ļāva aizsargāt savu darbaspēka tirgu līdz 2011. gadam.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.