Šonedēļ, skolēniem dodoties uz skolu, mācību stundas nenotiks

© f64.lv, Romāns Kokšarovs

Latvijas skolās šonedēļ līdz 11. oktobrim norisināsies Karjeras nedēļa, kuras laikā jaunieši varēs izzināt izglītības un karjeras iespējas neatkarīgi no dzimuma, vecuma vai veselības stāvokļa, vēsta Valsts izglītības attīstības aģentūra (VIAA).

Karjeras nedēļas laikā jaunieši var iepazīt jaunas ar karjeras izglītību saistītas tēmas, piemēram, darba tirgus tendences, nākotnē pieprasītākās profesijas, skolā iegūto zināšanu un prasmju pielietojums izvēlētajā nozarē.

Karjeras nedēļas tematika šogad izvēlēta "Izglītība un karjera ikvienam", lai veicinātu iekļaujošu kultūru skolās un apkārtējā vidē. Jaunieši kopā ar pedagogiem uzzinās vairāk par izaicinājumiem, ar kuriem var saskarties izglītības un karjeras ceļa laikā, kā arī risinājumiem to pārvarēšanai. Šogad plānota arī pieaugušo iesaiste, aktualizējot pieaugušo izglītības iespējas un mūžizglītības nozīmi karjeras attīstībā.

Nedēļas sākumā, 7. oktobrī, VIAA aicina skolās rosināt diskusiju par šķēršļiem, barjerām un problēmām, kas ierobežo vienlīdzīgas izglītības ieguves un karjeras veidošanas iespējas. Ar praktiskiem padomiem, ieteikumiem un idejām dalīsies karjeras atbalsta speciālisti un nozaru eksperti.

Otrdien, 8. oktobrī, skolas rīkos aktivitātes, kas attīsta empātiju un veido izpratni par izaicinājumiem, ar ko ikdienā saskaras ikviens, tostarp cilvēki ar speciālām vajadzībām. VIAA aicina izglītības iestādes organizēt ekskursijas uz iestādēm, uzņēmumiem un nevalstiskajām organizācijām, savukārt skolās uzņemt viesus, kas dalīsies personīgajos stāstos par šķēršļu pārvarēšanu ikdienā un darba vidē.

Trešdien, 9. oktobrī, skolās aktualizēs jautājumu par vienlīdzīgām tiesībām un iespējām darba tirgū. Vidusskolēniem būs iespēja noklausīties biznesa augstskolas "Turība" Juridiskās fakultātes dekāna Ivo Krieva lekciju, kurā tiks apskatīti vairāki svarīgi aspekti, piemēram, darba ņēmēju un darba devēju tiesības un pienākumi un vienlīdzīgu iespēju nodrošināšana visiem, lai jaunieši varētu veiksmīgi orientēties darba tirgū. Savukārt jaunāko klašu skolēni tiek aicināti doties ekskursijās uz uzņēmumiem, iestādēm vai apskatīt objektus pilsētvidē, lai novērtētu vides pieejamību cilvēkiem ar mazāk iespējām.

Ceturtdien, 10. oktobrī, ar saukli "Arī vecāki mācās!" pašvaldībās notiks informatīvi pasākumi, lai motivētu un iesaistītu mācībās ikvienu nodarbināto, īpaši skolēnu vecākus un skolotājus.

Savukārt plkst. 18.30 notiks tiešsaistes ekspertu diskusija "Mūžizglītība - vai nepieciešama un pieejama ikvienam?" par mūžizglītības nozīmi un dažādām iespējām pieaugušajiem mācīties. Tiešraidi varēs vērot "Tavai karjerai" un VIAA "Facebook" lapās, un tai tiks nodrošināts surdotulkojums.

Karjeras nedēļas noslēgumā 11. oktobrī VIAA aicina skolās pārrunāt nedēļas laikā apgūto par vienlīdzīgām izglītības ieguves un karjeras iespējām, izspēlēt viktorīnu par dažādu profesiju stereotipiem un iesaistīt skolēnus citās aktivitātēs, aktualizējot iekļaušanas un dažādības tēmu ikdienā.

Karjeras nedēļa skolās notiek 12. reizi.

Svarīgākais