Skolās sāk dalīt bezmaksas augļus, dārzeņus un pienu

© Dmitrijs Suļžics/MN

Programmā "Piens un augļi skolai" pirmās līdz devītās klases skolēniem no šodienas līdz 31.maijam, bet pirmsskolas izglītības iestādes līdz 31.jūlijam bez maksas dalīs augļus, dārzeņus un pienu, informē Zemkopības ministrija (ZM).

Programmā kopā paredzēts izdalīt vairāk nekā 11 400 tonnu augļu un dārzeņu, kā arī vairāk nekā 44 600 tonnu piena.

Šogad programmā varēs saņemt pasterizētu dzeramo pienu, ābolus, bumbierus, dzērvenes, kāpostus, kolrābjus, burkānus, ķirbjus un kāļus.

Zemkopības ministrs Armands Krauze (ZZS) atzīmē, ka programmas rādītāji ir labi, kā arī programmai ir dubulta pievienotā vērtība. No programmas iegūst vietējie zemnieki un ražotāji, kas skolām piegādā produkciju, un arī bērni un jaunieši, kuri papildina uzturu ar uzturvielām bagātiem Latvijā audzētiem augļiem un dārzeņiem, kā arī pienu.

Programmas laikā pirmsskolnieki un 1.-9.klašu skolēni bez maksas trīs reizes mācību nedēļā var saņemt gan piena produktus, gan augļus un dārzeņus.

ZM pārstāvji arī norāda, ka 2023.gadā programmā tika izdalīts salīdzinoši mazāks produktu daudzums, jo makroekonomisko apstākļu izraisītais ražošanas resursu cenu pieaugums būtiski sadārdzināja produktus.

Lauku atbalsta dienesta (LAD) dati liecina, ka 2023./2024. mācību gadā programmā piedalījās 1364 izglītības iestādes, tostarp augļus un dārzeņus saņēma 1348 iestādes, bet pienu - 1258 iestādes.

Pērn izglītības iestādēs tika izdalītas 703 tonnas bezmaksas augļu un dārzeņu, kuras saņēma 270 633 audzēkņi jeb 96% no mērķauditorijas. Savukārt piens tika izdalīts 1791 tonnas apmērā, un to saņēma 261 854 audzēkņi jeb 93% no mērķauditorijas.

Valsts un Eiropas Savienības (ES) atbalsta programmu skolu apgādei ar augļiem, dārzeņiem un pienu - "Piens un augļi skolai" mērķis ir veicināt veselīgu uzturu paradumu veidošanos bērnībā, radinot pie svaigu un veselīgu produktu lietošanas ikdienas uzturā, kā arī veicināt zināšanu palielināšanos par veselīgu uzturu un lielāku informētību par programmu un tās mērķiem kopumā.

Augļu un dārzeņu izdale skolās notiek kopš 2010.gada, bet piena un tā produktu - no 2014.gada. Līdz šim programmā izmaksāts 51,12 miljonu eiro atbalsts, ko veido ES un valsts finansējums.

Latvijā

Latvijas pilsonis, miljardieris Pjotrs Avens vērsies ar iesniegumu Valsts policijā, lūdzot sākt kriminālprocesu pret nesen Latvijas pilsonību ieguvušo Dmitriju Savinu par apzināti nepatiesu izdomājumu tīšu izplatīšanu un neslavas celšanu, aģentūru LETA informēja Avena pārstāvji.