IZM neņem vērā studējošo iebildumus un plāno iesaldēt stipendijas "Studētgods" iezīmētos līdzekļus

© Dmitrijs Suļžics/MN

Pretēji deputātu un studējošo aicinājumiem Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) neredz citas iespējas kā taupīšanas nolūkos samazināt sociālajai stipendijai "Studētgods" iezīmētos līdzekļus, kas netiek izmantoti, aģentūrai LETA pauda IZM valsts sekretāra vietnieks cilvēkkapitāla, zinātnes un inovāciju attīstības jautājumos Jānis Paiders.

Stipendijai "Studētgods" atvēlēto finansējumu nākamgad neesot plānots mainīt. Vienlaikus ministrija neredz iespējas ietaupīt citur, kā vien "uz laiku iesaldēt iepriekš plānoto un vēlamo atbalsta palielinājumu" 2,62 miljonu eiro apmērā.

Paiders piekrīt studējošo un deputātu paustajam, ka lēmums tomēr samazināt stipendijai atvēlētos finanšu līdzekļus nav patīkams. Taču kā alternatīvu ministrija šobrīd redz tikai studiju vietu skaita samazināšanu augstskolās vai finansējuma uz vietu studiju vietu ierobežošanu. Tam, IZM vērtējumā, būtu daudz negatīvāka ietekme uz augstākās izglītības sektora attīstību.

"Mūsu pieeja bija tāda, lai nevienam netiktu samazināts esošais atbalsts, " klāstīja Paiders.

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija trešdien uzklausīja studējošo bažas par stipendijai iezīmēto līdzekļu iespējamu samazinājumu. Deputāti aicināja IZM pārskatīt lēmumu rast finanšu ietaupījumu uz studējošo rēķina.

Kā vēstīts, LSA nākamnedēļ varētu lemt par plašākām publiskām protesta akcijām, jo pēc ilgstošām diskusijām atbildīgās ministrijas nav mainījušas lēmumu samazināt stipendijai "Studētgods" iezīmētos līdzekļus.

LSA prezidents Alens Aleksandrs Čerņa pauda, ka ir saprotami taupīt finanses, bet nav pieņemami to darīt uz maznodrošināto un trūcīgo studējošo sociālā atbalsta paplašināšanas rēķina. "Mēs nerunājam par skaitļiem "excel" tabulās, bet par cilvēkiem," sacīja Čerņa.

Savukārt izglītības un zinātnes ministres Andas Čakšas (JV) ieskatā, studējošo bažas par iespējamu finanšu līdzekļu samazinājumu radušās pārpratuma dēļ. Politiķe aģentūrai LETA pauda, ka stipendijai atvēlētais finansējums nākamgad nemainīsies.

"Vajadzība pēc sociālās stipendijas ir ļoti liela. Lai kvalitatīvi mācītos, studējošajiem ir vajadzīgs atbalsts. Ja studējošajiem paralēli [mācībām] jāstrādā, īpaši pirmajos kursos, no tā cieš izglītības kvalitāte," sprieda politiķe.