IZM atradusi iespēju ietaupīt 2,62 miljonus eiro

© Kaspars Krafts/F64

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) taupīšanas nolūkā par 2,62 miljoniem eiro samazinās stipendijai "Studētgods" iezīmētos līdzekļus, kas netiek izmantoti, jo faktiskais stipendijas saņēmēju skaits ir būtiski mazāks nekā sākotnēji prognozētais, aģentūru LETA informēja Finanšu ministrijas (FM) pārstāvis.

FM skaidro, ka pašlaik sociālās stipendijas "Studētgods" apmērs ir 175 eiro mēnesī. Lai šo stipendiju nodrošinātu, IZM budžetā ticis ieplānots finansējums atbilstoši sākotnēji prognozētajam stipendijas saņēmēju skaitam. Faktiskais stipendijas saņēmēju skaits ir būtiski mazāks nekā prognozētais, tāpēc šajā apakšprogrammā IZM gadu no gada veidojas finansējuma ietaupījums.

Kā atzīmēja FM, sākotnēji IZM vēlējās šo ietaupījumu novirzīt stipendijas apmēra palielināšanai, jaunas sociālās grupas iekļaušanai stipendijas saņēmēju lokā, kā arī studējošā ienākumu sliekšņa palielināšanai, kas joprojām ļautu pretendēt uz šo stipendiju. Tomēr šā brīža finansiālajos apstākļos, kad ministrijām ir uzdots samazināt savus izdevumus, IZM, lai samazinātu savus izdevumus, piedāvā samazināt finansējumu stipendijai "Studētgods" par 2 619 202 eiro nākamajā gadā un turpmāk ik gadu.

Ņemot vērā IZM sniegto informāciju par aktualizēto potenciālo stipendijas saņēmēju skaitu, šis samazinājums nekādā veidā neietekmē noteikto "Studētgods" stipendiju saņēmēju loku, kā arī nesamazina stipendijas apmēru, tātad ar šo samazinājumu netiek pasliktināta esošā situācija, skaidro FM.

Latvijas Studentu apvienība (LSA) tikmēr šīs izmaiņas traktē kā stipendijas fonda samazinājumu, kas pakļaujot riskam studējošos, kas nāk no sociāli mazaizsargātām sabiedrības grupām.

LSA 2.septembrī vērsās pie FM, IZM, Ministru prezidentes Evikas Siliņas (JV), Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas, kā arī Augstākās izglītības, zinātnes un cilvēkkapitāla apakškomisijas, aicinot pārskatīt lēmumu par "Studētgoda" stipendijas nepalielināšanu. LSA uzstāj, ka sociālās stipendijas "Studētgods" fondam finansējums jau bija piešķirts.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka ierobežoto finanšu līdzekļu dēļ FM nav atbalstījusi IZM piedāvājumu palielināt sociālās stipendijas "Studētgods" apmēru no 175 uz 200 eiro.

Svarīgākais