Mazākumtautību skolās turpinās pāreja uz mācībām tikai latviešu valodā

© unsplash.com

Šajā mācību gadā mazākumtautību skolās turpināsies pāreja uz mācībām tikai latviešu valodā un mācības tikai latviešu valodā tiks īstenotas arī 2., 5. un 8. klasēs.

2022. gada oktobrī Saeima pieņēma likumu grozījumus, kas nosaka, ka Latvijā arī pirmsskolās un pamatizglītībā trīs gadu laikā pakāpeniski notiks pāreja uz mācībām tikai valsts valodā.

Pāreja uz mācībām tikai latviešu valodā sākās 2023./2024. mācību gadā, reformā pirmās iesaistot 1., 4. un 7. klases.

Savukārt ar 2025. gada 1. septembri mācības tikai latviešu valodā notiks arī 3., 6. un 9. klasēs.

Līdz ar pāreju uz mācībām tikai latviešu valodā tika aktualizēts jautājums par pedagogu latviešu valodas zināšanām. Pirmajā reformas gadā par valsts valodas nelietošanu pietiekamā apmērā administratīvi sodīti 107 pedagogi.

Savukārt kopš 2022. gada septembra Valsts valodas centrs (VVC) konstatēja kopumā 220 pedagogus ar nepietiekamām valsts valodas prasmēm. 157 no viņiem tika atbrīvoti no darba.

Latvijā

Šorīt, 19. septembrī, pie Saeimas ēkas ar emocionāliem reto slimību pacientu stāstu lasījumiem tika pievērsta Saeimas deputātu uzmanība akūtajam finansējuma trūkumam reto slimību ārstēšanai Latvijā. Ignorējot Ministru kabineta (MK) apstiprināto Reto slimību plānu 2023. – 2025. gadam, tiek apdraudēta esošo pacientu terapijas turpināšana un tiek liegta iespēja uzsākt ārstēšanu jauniem pacientiem, vēstīts reto slimību pacientu pārstāvju paziņojumā medijiem.