Skola ir klāt! Noderīga un aktuāla informācija skolēniem un viņu vecākiem par izmaiņām šajā mācību gadā

© f64.lv, Kaspars Krafts

Šodien, 2. septembrī, skolas solos sēdīsies skolēni, lai uzsāktu jauno mācību gadu. Šī diena ir satraukumu un jaunas informācijas pilna. Šeit apkopota svarīgākā un aktuālākā informācija skolēniem un viņu vecākiem par izmaiņām šajā mācību gadā.

Policija pastiprināti uzraudzīs satiksmes drošību pie izglītības iestādēm

Pirmdien Valsts policija pastiprināti uzraudzīs satiksmes drošību pie izglītības iestādēm.

Tāpat policija uzraudzīs, lai mazākie satiksmes dalībnieki tiek pārvadāti droši un atbilstoši ceļu satiksmes noteikumiem.

Mazākumtautību skolās paplašina klašu skaitu, kurās notiek pāreja uz mācībām tikai latviešu valodā

Šajā mācību gadā mazākumtautību skolās turpināsies pāreja uz mācībām tikai latviešu valodā un mācības tikai latviešu valodā tiks īstenotas arī 2., 5. un 8. klasēs.

Septiņām iestādēm piešķirts valsts nozīmes interešu izglītības iestādes statuss

Mācību gada sākumā septiņām interešu izglītības iestādēm piešķirts valsts nozīmes interešu izglītības iestādes statuss. Statuss piešķirts Daugavpils pilsētas Bērnu un jauniešu centram "Jaunība", Cēsu Bērnu un jauniešu centram, Jelgavas pašvaldības interešu izglītības iestādei "Jaunrades nams "Junda"", Rīgas Jauno tehniķu centram, Tehniskās jaunrades namam "Annas 2", Kuldīgas novada Bērnu un jauniešu centram un Liepājas Bērnu un jaunatnes centram.

Izglītības iestādēs sāks rudzu maizes dalīšanas projektu

Izglītības iestādēs šajā mācību gadā bez maksas sāks dalīt rudzu maizi, "lai iepazīstinātu pirmsskolas audzēkņus un pirmās līdz devītās klases skolēnus ar rudzu maizi kā tradicionālu un reģionam raksturīgu produktu", kā arī ar tās nozīmi uzturā.

Šis projekts, kuram valdība atvēlējusi 300 000 eiro, iepriekš izsaucis atšķirīgu sabiedrības attieksmi, daļai cilvēku apšaubot tēriņu lietderību.

Carnikavā svinīgi atklās vidusskolu

Šodien svinīgi durvis vērs reorganizācijas rezultātā tapusī Carnikavas vidusskola. Laikā, kad valstī skolu skaits samazinās, pretēja tendence vērojama Ādažu novadā, kur reorganizāciju piedzīvojusi Carnikavas pamatskola, kļūstot par vidusskolu.

Skolēni šajā mācību gadā sāks apgūt valsts aizsardzības mācību

Sākoties jaunajam, 2024./2025. mācību gadam, visās izglītības iestādēs, kas īsteno vispārējo un profesionālo vidējo izglītību, tiek sākta valsts aizsardzības mācības īstenošana. Valsts aizsardzības mācību īstenos 289 izglītības iestādēs un to filiālēs.

Apmācību apgūs 10. un 11. klašu skolēni vidējās izglītības programmās, 1. un 2. kursa vai 2. un 3. kursa audzēkņi vidējās profesionālajās izglītības programmās. Plānots, ka 2024./2025. mācību gadā valsts aizsardzības mācību apgūs vairāk nekā 26 700 izglītojamo.

Vēsturi un sociālās zinības vidusskolā mācīs kā atsevišķus priekšmetus

No šā mācību gada vēsturi un sociālās zinības vidusskolā mācīs kā atsevišķus priekšmetus, paredz valdības pieņemtie grozījumi vispārējās vidējās izglītības standartā. Iepriekš abi mācību priekšmeti tika apvienoti vienā optimālā līmeņa mācību kursā "Vēsture un sociālās zinības I", apvienojot ētiku, reliģiju, politiku, filozofiju, tiesības, ekonomiku un vēsturi. Kursa apguve ir priekšnosacījums padziļināto kursu "Vēsture II" un "Sociālās zinātnes II" turpmākai apguvei.

"KiVa" bulinga novēršanas programma Latvijā sāks otro darbības gadu

Līdz ar jauno mācību gadu starptautiski atzītā bulinga novēršanas programma "KiVa" šodien sāks savu otro darbības gadu Latvijā.

VK norāda, ka šogad "KiVa" programmas skolu pulkam pievienojušās 115 jaunas izglītības iestādes. Kopumā "Kiva" aptvers 176 skolas visā valstī, kas, kā norāda VK, atspoguļo pieaugošo nepieciešamību pēc efektīvas bulinga novēršanas un drošas vides veicināšanas izglītības iestādēs.

Jelgavas novadā palielina līdzfinansējumu skolēnu pusdienām

Jelgavas novadā daļai izglītojamo no šodienas palielināts līdzfinansējums pusdienām. Tāpat kā līdz šim, ēdināšanas maksas atvieglojums tiks piešķirts, ja izglītojamā un vismaz viena no viņa likumiskajiem pārstāvjiem deklarētā dzīvesvieta ir Jelgavas novada pašvaldības administratīvajā teritorijā. Saistošie noteikumi paredz, ka ēdināšanas maksas atvieglojumi pusdienām 100% apmērā tiek nodrošināti pirmsskolas izglītojamajiem, 1.- 4. klašu izglītojamajiem, sedzot starpību starp ēdināšanas pakalpojuma maksu un valsts piešķirtajiem līdzekļiem izglītojamo ēdināšanai, kā arī 5.-9. klašu izglītojamajiem ar daudzbērnu ģimenes statusu, invaliditāti un audžuģimenes un aizbildnības statusu. Tām ģimenēm, kurām piešķirts audžuģimeņu vai aizbildnības statuss, ēdināšanas maksas atvieglojums pilnā apmērā tiek nodrošināts arī tad, ja bērns nav deklarēts Jelgavas novadā.

Palielināts vecāku līdzfinansējums par mācībām Jūrmalas Mākslas skolā

Līdz 30 eiro palielināts vecāku līdzfinansējums par izglītības ieguvi Jūrmalas Mākslas skolā, paredz grozījumi saistošajos noteikumos "Par līdzfinansējuma samaksas kārtību par izglītības ieguvi Jūrmalas Mākslas skolā".

Līdzfinansējums par mācībām Augšdaugavas novada pašvaldības mūzikas un mākslas skolās būs 15 eiro

Augšdaugavas novada pašvaldības mūzikas un mākslas profesionālās ievirzes izglītības iestādēs mācības vienā programmā bērniem turpmāk izmaksās 15 eiro mēnesī, paredz jaunie pašvaldības saistošie noteikumi.

Šī kārtība attiecas uz Ilūkstes Mūzikas un mākslas skolas, Naujenes Mūzikas un mākslas skolas, Špoģu Mūzikas un mākslas skolas izglītojamajiem un viņu vecākiem vai likumiskajiem pārstāvjiem.

Alūksnē ieviestas izmaiņas gājējiem un autovadītājiem pie skolu ēkām

No jaunā mācību gada atsevišķās vietās pie izglītības iestādēm Alūksnē būs īslaicīgas vai ilgstošas izmaiņas satiksmes organizācijā. Šodien no plkst. 9.30 līdz 11 Zinību dienas norises nodrošināšanai būs aizliegta transportlīdzekļu satiksme Alūksnē, Lielajā Ezera ielā no Ezera ielas līdz Jāņkalna ielai. Pašvaldība aicina skolēnu vecākus uz Zinību dienas pasākumu ierasties laikus un atstāt automašīnas stāvlaukumā, kas izbūvēts bijušā angāra atrašanās vietā. Izbraukšana notiek pa Ezera ielu.

Latvijā

Šorīt, 19. septembrī, pie Saeimas ēkas ar emocionāliem reto slimību pacientu stāstu lasījumiem tika pievērsta Saeimas deputātu uzmanība akūtajam finansējuma trūkumam reto slimību ārstēšanai Latvijā. Ignorējot Ministru kabineta (MK) apstiprināto Reto slimību plānu 2023. – 2025. gadam, tiek apdraudēta esošo pacientu terapijas turpināšana un tiek liegta iespēja uzsākt ārstēšanu jauniem pacientiem, vēstīts reto slimību pacientu pārstāvju paziņojumā medijiem.