Lielākā daļa vecāku nav mierā bērnu vēlmi ieturēt pauzi pēc vidusskolas beigšanas

© unsplash.com

Latvijā 84% vecāku vēlas, lai viņu bērns uzreiz pēc vidusskolas absolvēšanas sāktu studijas kādā no Latvijas vai ārvalstu augstākās izglītības iestādēm, aģentūru LETA informēja "Swedbank" pārstāvji, atsaucoties uz "Swedbank" Finanšu institūta veikto aptauju.

Vecākiem vēlamākais sava bērna izvēles ceļš pēc vidusskolas absolvēšanas visbiežāk ir turpmākas studijas kādā no Latvijas augstākās izglītības iestādēm, ko atbalsta 62% vecāku. Seko vēlme, lai bērns studē kādā no ārvalstu augstākās izglītības iestādēm, ko atbalsta 22%.

Tajā pašā laikā 6% aptaujāto vecāku vēlētos, lai bērns ar studiju sākšanu nesteidzas, tā vietā veltot laiku īstā aicinājuma meklējumiem, bet vēl 4% drīzāk priecātos, ja bērns sāktu strādāt un gūtu pieredzi Latvijā vai ārvalstīs.

Bankā arī atzīmē, ka reizēm jauniešiem ir vēlme pēc vidusskolas, nevis doties uzreiz universitātes vai kādas citas izglītības iestādes virzienā, bet piedzīvot tā saukto "brīvo gadu" ar mērķi vairāk iepazīt pasauli un sevi, iesaistoties brīvprātīgajā darbā dažādās pasaules malās vai gluži vienkārši nododoties hobijiem. Pēc aptaujas datiem, to būtu gatavi atbalstīt 29% vecāku, kamēr 44% pauduši ļoti stingru noraidījumu, bet vēl 26% nebija viennozīmīgi skaidras nostājas.

Tajā pašā laikā 66% aptaujāto viedokli par "brīvo gadu" būtu ar mieru mainīt pie nosacījuma, ja jaunietim būtu precīzi izstrādāts plāns par to, kā jēgpilni šo pauzes laiku pēc vidusskolas aizpildīt. Tostarp 77% no tiem, kas būtu gatavi atbalstīt bērna vēlmi ieturēt mācību pauzi, tomēr aktīvi iesaistītos un kontrolētu, lai laiks patiešām tiek aizpildīts saturīgi.

Laikā, kad tiek iepauzēts ar izglītības iegūšanu, vecāki, visticamāk, sagaidītu, ka bērns rūpīgi un jēgpilni attīsta un nostiprina tās savas personības īpašības, kas pēcāk dotu pozitīvu pienesumu labāka darba meklējumos.

Aptaujā noskaidrotais vecāku skatījums uz to, kas tad ir būtiskākie priekšnosacījumi laba darba iegūšanai, liecina, ka visbiežāk jeb 33% aptaujāto uzskata, ka tās ir personības īpašības (atbildība, precizitāte, iniciatīva, spēja sadarboties, komunikācija), labu izglītību atstājot otrajā plānā - to minējuši 26% vecāku.

Aptauja veikta sadarbībā ar "Snapshots" 2024.gada augustā, aptaujājot vairāk nekā 500 vecāku, kuriem ir 15-19 gadus veci bērni.

Latvijā

No 16.septembra visu nākamo nedēļu visā Eiropas Savienībā (ES) norisināsies Eiropas ceļu policijas tīkla "Roadpol" organizētā ikgadējā akcija "Drošības dienas", kuras laikā pievērsīs uzmanību ceļu satiksmes drošību prasību ievērošanas nepieciešamībai un mēģinās mazināt ceļu satiksmes negadījumos bojāgājušo un cietušo skaitu, aģentūru LETA informēja Valsts policijā (VP).

Svarīgākais