IZM rosina nedaudz palielināt stipendiju "Studētgods"

© Dmitrijs Suļžics / F64

Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) rosina esošā finansējuma ietvaros palielināt sociālās stipendijas "Studētgods" apmēru no 175 uz 200 eiro mēnesī, tādējādi nedaudz kompensējot inflāciju un sadārdzinātās dzīvošanas izmaksas.

Tāpat grozījumi Ministru kabineta noteikumos paredz paaugstināt ienākumu slieksni, līdz kuram studējošais ir tiesīgs pretendēt uz stipendiju "Studētgods".

Uz stipendiju ''Studētgods'' var pretendēt personas ar invaliditāti, bārenis vai bez vecāku apgādības palicis jaunietis un personas no daudzbērnu ģimenēm.

Patlaban noteikumi paredz, ka uz stipendiju var pretendēt studējošais, kuram, vērtējot saņemto pieteikumu atbilstību gada sākumā, kopējie ieņēmumi iepriekšējā taksācijas gadā nepārsniedz 12 000 eiro bruto saskaņā ar Valsts ieņēmumu dienesta rīcībā esošo informāciju, bet, vērtējot saņemto pieteikumus mācību gada sākumā, kopējie studējošā ieņēmumi attiecīgajā gadā nepārsniedz 8000 eiro bruto.

Ņemot vērā, ka vairākkārtīgi ir celts minimālais ienākumu slieksnis un paaugstinājies vidējā atalgojuma līmenis valstī, IZM rosina no 2024./2025. akadēmiskā gada paaugstināt šo vērtēšanas kritēriju. Vērtējot pretendenta ienākumus par iepriekšējiem 12 mēnešiem, ministrijas ieskatā, ienākumu slieksni ir iespējams celt no 12 000 eiro uz 16 800 eiro, bet, vērtējot ienākumus līdz septembrim, - no 8000 eiro uz 11 200 eiro.

Kā norāda IZM, izdevumi uz vienu studējošo Latvijā ir vieni no zemākajiem starp Eiropas Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) valstīm un otrie zemākie reģionā. Atbalsta mehānismu trūkuma dēļ izveidojas situācija, kur pie salīdzinoši augsta reflektantu iestāšanās līmeņa, Latvijai ir otrais zemākais iedzīvotāju ar augstāko izglītību īpatsvars Ziemeļeiropā.

Ministrijas ieskatā grozījumi motivēs studējošos vairāk pievērsties studijām, nevis darbam paralēli studijām.

Latvijā

Dzelzceļa "Rail Baltica" projektā ir jāņem vērā, ka privātās un publiskās partnerības (PPP) modeļa izveide ir sarežģīta un laikietilpīga, trešdien "Rail Baltica" parlamentārās izmeklēšanas komisijā sacīja Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāre Baiba Bāne.

Svarīgākais