Pegagogiem varētu kompensēt transporta vai dzīvojamās telpas īres izdevumus

© Ģirts Ozoliņš / F64

Valdība otrdien atbalstīja Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) rosinātos grozījumus Izglītības likumā, kas atļautu izglītības iestāžu dibinātājiem piešķirt pedagogiem kompensācijas transporta vai dzīvojamās telpas īres izdevumu segšanai.

Pašvaldības, izvērtējot savas iespējas un pieejamos finanšu resursus, varēs izstrādāt kārtību, kādā tiks kompensēti dzīvojamo telpu īres maksas un transporta izdevumi.

Tās varēs izlemt, vai kompensēs tikai sabiedriskā transporta izdevumus vai arī tos, kas radušies, izmantojot personīgo transportu. Deleģējums arī ļaus kompensēt transporta izdevumus, ja pedagogs vienlaikus strādā vairākās izglītības iestādēs. Vienlaikus pašvaldības nekompensēs izdevumus par komunālajiem pakalpojumiem.

Pašvaldības varēs izvēlēties, vai gadā kompensēt konkrētu summu vai procentus no faktiskajiem izdevumiem, kas radušies pedagogam.

Valsts dibinātām izglītības iestādēm izdevumu kompensēšanas kārtību un apmēru noteiks valdība.

Skaidrojot vajadzību pēc attiecīgajiem likuma grozījumiem, IZM norādīja, ka pedagogi nereti nevar uzsākt darbu konkrētā izglītības iestādē, jo ir nepietiekoša sabiedriskā transporta pieejamība nokļūšanai uz darbu, kā arī nav pieejama dzīvojamā platība vai tās īres maksa pārsniedz pedagoga rocību.

Par likumprojekta pieņemšanu vēl jālemj Saeimai.

Svarīgākais