Publicēts Latvijas skolu reitings. Vai tava skola ir labāko sarakstā?

© Romāns Kokšarovs/MN

Nodibinājums Ata Kronvalda fonds ir pabeidzis apkopot Latvijas skolu audzēkņu panākumus 2023./2024. mācību gadā rīkotajās valsts mācību priekšmetu olimpiādēs, valsts atklātajās olimpiādēs un skolēnu zinātniski pētniecisko darbu konferencē. Rezultāti publicēti www.skolureitings.lv/. Iegūtā informācija tiek novērtēta ballēs,lai izveidotu Latvijas skolu reitingu darbā ar talantīgajiem skolēniem.

2023./2024.mācību gada skolu reitingā ir iekļautas 37 ģimnāzijas, 67 lielās skolas, kurās mācās vismaz 100 vidusskolēni, un 125 mazās skolas, kurās mācās mazāk kā 100 vidusskolēni vai kurās nemācās vidusskolēni. Reitingā ņemti vērā skolēnu sasniegumi valsts olimpiādēs(Latviešu valoda un literatūra, Angļu valoda, Franču valoda, Krievu valoda, Vācu valoda, Bioloģija, Ekonomika, Filozofija, Fizika, Ģeogrāfija, Informātika (programmēšana),Ķīmija, Matemātika, Vēsture, Politika un tiesības ), atklātajās olimpiādēs ( Svešvalodas, Fizika, Matemātika, Latvijas un novadu mācības atklātā olimpiāde, Krievu valoda) un skolēnu zinātniski - pētniecisko darbu konkursā.

2023./2024. mācību gada reitingā lielo skolu grupā augšgalā ir:

1. Daugavpils Tehnoloģiju vidusskola-licejs

2. Rīgas Franču licejs

3. Rīgas 64.vidusskola

4. Rīgas Teikas vidusskola

5. Austrumlatvijas Tehnoloģiju vidusskola

Daugavpils Tehnoloģiju vidusskola-licejs jau trešo gadu pēc kārtas notur godpilno 1.vietu, kurā atspoguļojas skolas kolektīva profesionalitāte ilgu gadu garumā.

Rīgas Franču licejs un Rīgas 64. vidusskola Skolu reitingā ir ievērojamas katru gadu,taču salīdzinoši ar pagājušo gadu skolas no 16. un 15. vietām ir pakāpušās uz nozīmīgajām 2. un 3. vietu. Šogad augsto 5.vietu ieņem, Austrumlatvijas Tehnoloģiju vidusskola, pierādot savu mērķtiecību un izcilu darba kvalitāti,pirms diviem gadiem ieņemot 4.vietu mazo skolu grupā, taču pagājušā gadā reitingā neiekļaujoties.

Šogad reitingā mazo skolu grupā virsotnē ir:

1. RTU Inženierzinātņu vidusskola

2. Liepājas Oskara Kalpaka vidusskola

3. Āgenskalna sākumskola

4. Starptautiskā skola Premjers

5. Rīgas Starptautiskā skola

Šogad1.vietu ieņem RTU Inženierzinātņu vidusskola, kas savu līderpozīciju saglabā jau sesto gadu. Šajā mācību gadā 2. vietu par teicamu darbu ar talantīgajiem skolēniem iegūst Liepājas Oskara Kalpaka vidusskola un 3.vietā ierindojas Āgenskalna sākumskola, abas skolas pagājušā gada skolu reitingā neiekļāvās.Jaunpienācēji mazo skolu grupas labāko pieciniekā ir Starptautiskā skola Premjers un Rīgas Starptautiskā skola, kuras ieņem atbilstoši 4. un 5. vietas un pierādot privāto skolu iespējas un konkurētspēju.

2023./2024. mācību gadā reitingā ģimnāziju grupā augšgalā ir:

1. Rīgas Valsts 1.ģimnāzija

2. Āgenskalna Valsts ģimnāzija

3. Rīgas Valsts 2.ģimnāzija

4. Daugavpils Valsts ģimnāzija

5. Rīgas Valsts vācu ģimnāzija

Rīgas Valsts 1. ģimnāzija, nemainīgi, arī šogad notur līderpozīcijas. Taču, sīvā konkurencē, šogad Rīgas Valsts 2.ģimnāzija piekāpās ieņemot 3.vietu un 2. vietu nododot Āgenskalna Valsts ģimnāzijai, kas iepriekšējos gadu ir vairākkārtēji ir iekļuvusi reitinga pieciniekā un pēdējos divus piekāpīgi turējusies 3.vietā. Šajā gadā Daugavpils Valsts ģimnāzija ir pakāpusies no pērn ieņemtās 8.vietas, šogad ieņemot augsto4. vietu, savukārt Rīgas Valsts vācu ģimnāzija, salīdzinoši ar pagājušo gadu, nemainīgi notur 5.vietu.

Ata Kronvalda fonds ir nodibinājums, kura uzdevums ir Latvijas talantīgāko skolēnu apzināšana un viņu izglītības sekmēšana. Fonda darbība aizsākās jau 1988.gadā, un tā dibinātāji bija Izglītības ministrija, Jauno zinātnieku un speciālistu padome,jaunatnes uzņēmums "Kontakts," kā arī virkne jauno zinātnieku un pedagogu -talantīgo skolēnu vasaras nometnes "Alfa" rīkotāju. 1993.gadā Fonds tika oficiāli reģistrēts un tā prezidents ir Henriks Danusēvičs (Latvijas Tirdzniecības institūta padomes priekšsēdētājs). Ata Kronvalda fonda padomes priekšsēdētāja ir Evija Papule, Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sekretāre. Fonda padomē ir iekļauti izcili dažādu nozaru pārstāvji,tai skaitā ķīmiķis Jānis Švirksts, biologs Jānis Liepiņš, ģeogrāfs Uldis Klepers, matemātiķis Andris Ambainis, fiziķis Vjačeslavs Kaščejevs, pedagoģes Iveta Ķestere, Sanita Baranova, BaibaKaļķe, muzikoloģe Regīna Gedzjuna, ekonomists Mārtiņš Danusēvičs.

Latvijā

Dzelzceļa "Rail Baltica" projektā ir jāņem vērā, ka privātās un publiskās partnerības (PPP) modeļa izveide ir sarežģīta un laikietilpīga, trešdien "Rail Baltica" parlamentārās izmeklēšanas komisijā sacīja Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāre Baiba Bāne.

Svarīgākais