No 1. augusta Latvijā slēdz septiņas izglītības iestādes

© f64.lv, Romāns Kokšarovs

No šodienas, 1. augusta, vairākās vietās Latvijā tiek slēgtas izglītības iestādes.

Daugavpils

No šodienas Daugavpilī slēgs trīs izglītības iestādes, pievienojot tās citām iestādēm, aģentūru LETA informēja pašvaldībā.

Raiņa Daugavpils 6.pamatskolu likvidēs, to pievienojot Daugavpils Centra vidusskolai. Likvidēs arī Daugavpils 11.pamatskolu, to pievienojot Daugavpils Draudzīgā aicinājuma vidusskolai. Savukārt likvidējot Daugavpils pilsētas 18.pirmsskolas izglītības iestādi, tā tiks pievienota 24.bērnudārzam.

Pagājušā mācību gada sākumā 6.pamatskolā bija 166 skolēni, 11. pamatskolā - 213, informē Daugavpils domes priekšsēdētāja vietnieks Aleksejs Vasiļjevs (LKS). Turklāt skolēnu mācību rezultāti nosauktajās skolās esot "divas, trīs reizes zemāki" nekā vidēji pilsētā.

Kuldīgas novads

Nepietiekamā skolēnu skaita dēļ no šodienas tiek slēgta Nīkrāces pamatskola, liecina Kuldīgas novada domes lēmums.

Kā aģentūru LETA informēja pašvaldības mārketinga un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Ilze Meirupska, analizējot skolēnu skaita dinamiku Kuldīgas novada pagastu skolās, secināts, ka minimālo skolēnu skaitu, ko savā ziņojumā noteikusi Izglītības un zinātnes ministrija (IZM), ilgtermiņā nespēs sasniegt Nīkrāces pamatskola, kurā pagājušajā mācību gadā mācījās 38 skolēni.

Nepietiekamā skolēnu skaita dēļ Nīkrāces pamatskolā jau pagājušajā mācību gadā netika atvērta 1.klase. Skolēnu nav arī 5.klasē. Mazs skolēnu skaits ir arī citās klasēs 4.klasē ir trīs, bet 3. un 7.klasē katrā pa četriem bērniem, kas saskaņā ar IZM vadlīnijām ir nepietiekami, lai skola saņemtu finansējumu. Arī demogrāfiskie rādītāji saglabājas zemi - 2023.gadā Nīkrāces pagastā piedzimuši seši bērni, 2022.gadā - trīs, bet 2021.gadā - seši.

Talsu novads

No šodienas Talsu novadā likvidēta Kolkas un Virbu sākumskola, savukārt Pūņu pamatskolu un Lībagu sākumskola reorganizēta, liecina Talsu novada domes lēmums.

Kolkas sākumskola tiek likvidēta, savukārt bērnudārzs "Rūķītis" juridiski pievienots Rojas pirmsskolas izglītības iestādei "Zelta zivtiņa", saglabājot bērniem iespēju apmeklēt bērnudārzu Kolkā. Kolkas sākumskolā pagājušajā mācību gadā mācījās desmit skolēni, proti, 1.-3.klašu grupā tie ir trīs bērni, bet 4.-6.klašu grupā - septiņi bērni. Savukārt bērnudārzu "Rūķītis" apmeklē 19 audzēkņi.

Virbu sākumskola no šodienas tiek likvidēta, bet darbu turpinās Virbu pirmsskolas izglītības iestāde "Zīļuks". Virbu sākumskolā pagājušajā mācību gadā mācījās 11 1.-3.klašu skolēni, taču lai saglabātu sākumskolu no pašvaldības budžeta būtu nepieciešami ap 100 000 eiro. Līdz šim mācību procesa īstenošanai pašvaldība maksā jau 64 000 eiro.

Jelgavas novads

Ar šodienu beidz pastāvēt Sesavas pamatskola Jelgavas novadā, paredz domes deputātu pieņemtais lēmums. Skolā turpmāk atradīsies bērnudārza "Kamenīte" filiāle.

Pēdējo piecu gadu laikā Sesavas pamatskolā pamatizglītības programmā izglītojamo skaits sarucis no 82 līdz 66 skolēniem.

Savukārt pirmsskolas izglītības programmā izglītojamo skaits iepriekšējos gados ir nostabilizējies un uz 2024.gada 1.janvāri ir bijis 51 izglītojamais - deviņi sešgadīgie, 14 piecgadīgie, 13 četrgadīgie un 15 bērni vecumā no pusotra līdz četriem gadiem.

Latvijā

Pirms divām nedēļām, 7. septembrī, Rēzeknes novada Gaigalavas pagastā nokrita Krievijas bezpilota lidaparāts ar 50 kilogramu sprāgstvielu lādiņu. Par šo incidentu Latvijas Aizsardzības ministrija (AM) paziņoja tikai svētdienas pievakarē. Pirmdienā tika sarīkota preses konference, kurā atbildīgās amat/militārpersonas centās paskaidrot, kas noticis un kāpēc šis drons nav ticis notriekts. Sabiedrības vērtējums par šo skaidrojumu – nepārliecinoši.

Svarīgākais