Par iekļūšanu prestižajās ģimnāzijās arvien lielāka konkurence

© Ekrānšāviņš

Šonedēļ sācis darboties jaunais portāls, kurā skolēni un vecāki ērti var apskatīt centralizēto eksāmenu rezultātus un saņemt arī sertifikātu. Taču daļai jauniešu arvien tuvāks ir tas brīdis, kad izšķirsies – kur viņi tālāk mācīsies. Uzņemšana 10. klasēs ir sākusies, un prestižajās skolās nozīme ir ne tikai centralizēto eksāmenu rezultātiem, vairākas no tām rīkoja arī savus iestājpārbaudījumus, vēsta “360TV ZIŅneši”.

Skolas cīnās par jaunu skolēnu uzmanību, bet skolēni - par vietu kādā no Latvijas prestižajām ģimnāzijām. Vērtējot devītklasnieku sniegumu, Valsts izglītības satura centrā Ziņnešiem atzina, ka līdzīgi kā iepriekšējā mācību gadā, arī šogad pamatskolēniem vislabāk veicies angļu valodas centralizētajā eksāmenā, bet vissliktāk - matemātikā. Rīgas Valsts 3. ģimnāzijas direktors Andris Priekulis skaidro: “Sociālie tīkli ir aktīvi, neko jau nevar noslēpt - kā māca vienā skolā matemātiku, kā otrā, tas ir viss zināms šodien. Līdz ar to vecāki daudz nopietnāk vērtē šo procesu, kas ir labi. Pieejami arī dati, kā mums izdodas eksāmenos, tie visi ir publiski pieejami. Skaidrs, ka nedaudz pieaug tā konkurence.”

Jau izsenis sevišķa konkurence par vietu kādā no desmitajām klasēm ir tieši Rīgā.

Šeit kopā ir sešas Valsts ģimnāzijas, kur noprotams - mācīties gribētāju skaits pieaug. Piemēram, Āgenskalna Valsts ģimnāzijā šobrīd ir vairāk nekā 400 pieteikumu uz 180 vietām. Āgenskalna Valsts ģimnāzijas direktores vietniece Anita Vanaga atklāj: “Mēs jau pagājušajā nedēļā, lai vecākiem būtu kāda skaidrība, izsludinājām uzņemšanu. Aicinām izvēlēties, tā kā mums ir četri novirzieni vidusskolas programmā, pirmo un otro prioritāti. Tieši inženierzinātnēs mēs uzņemam vienu klasi un tur parasti ir ļoti liels pieprasījums.”

Un tamdēļ Valsts ģimnāzijas detalizētāk par uzņemšanu vēl nekomentē - process rit pilnā sparā, bet rezultāti pretendentiem jau jāpaziņo līdz nākamās nedēļas sākumam. Katrā izglītības iestādē uzņemšanas noteikumi atšķiras.

Piemēram, 3. ģimnāzijā ir iestājpārbaudījumi, eksāmens matemātikā un papildus vēl citos 9. klašu gala darbos nedrīkst būt mazāk par 60%.
Siguldas Valsts ģimnāzijas direktors un Latvijas izglītības vadītāju asociācijas prezidents Rūdolfs Kalvāns norāda, ka pieteikšanās laiks reģionos ir mazāk drudžains kā Rīgā. Te arī nav tik raksturīgi, ka viens skolēns iesniedz pieteikumus vairākās izglītības iestādēs. Šeit četrās desmitajās klasēs uzņems 96 skolēnus. Pagaidām pieteikušies vairāk nekā 160.
Tāpat arī Rūdolfs Kalvāns atklāj: “No skolām pienāk informācija, ka ģimenes nelasa uzņemšanas noteikumus, neinteresējas, nepievērš uzmanību skolas skaidrām norādēm par to kad un kas ir jāiesniedz, tāpēc nedaudz vieglā panikā viņi mēdz vienkārši bombardēt ar vairākiem iesniegumiem dažādos formātos.”
Jāpiemin, ka situācija skolās vēl var mainīties. Tās veido rezervistu sarakstus, ja nu kāds, kurš uzņemts, tomēr pārdomā. Tāpat arī skolēni kopā ar vecākiem savu izvēli mēdz izdarīt tikai augustā.