Cēsu novads vietējai pamatskolai izvirza noteikumus - palielināt skolēnu un pedagogu skaitu

© f64.lv, Romāns Kokšarovs

Cēsu novada Rāmuļu pamatskolai dots laiks līdz 2026. gada 31. maijam, lai palielinātu skolēnu skaitu klasēs, liecina Cēsu novada domes deputātu lēmums.

Rāmuļu pamatskolai noteikts pārejas periods līdz 2026. gada 31. maijam, kura laikā tai jānodrošina, ka 1.-3. un 4.-6. klašu grupā minimālajam skolēnu skaitam jābūt vismaz 23 skolēniem katrā grupā, savukārt 7.-9. klašu grupā jābūt 27 skolēniem klātienes mācībās.

Tāpat skolai uzdots nodrošināt pedagogus visos mācību priekšmetos.

Pašvaldība uzdeva Rāmuļu pamatskolas direktora pienākumu izpildītājai Ingai Andersonei augustā pašvaldības Izglītības, kultūras un sporta komitejas sēdē iesniegt izglītības iestādes attīstības plānu ar detalizētu rīcības sadaļu un informatīvu ziņojumu par Rāmuļu pamatskolas gatavību jaunajam, 2024./2025. mācību gadam.

Domes sēdē deputāts Laimis Šavējs (LZS) atgādināja, ka valdībā pagājušā gada 21. novembrī pieņēma zināšanai Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) informatīvo ziņojumu "Kompleksi risinājumi augstvērtīgai izglītības nodrošināšanai vispārējā pamata un vidējā izglītībā", taču joprojām valdība nav pieņēmusi MInistru kabineta noteikumus, kas reglamentētu skolēnu skaitu klasēs vai klašu grupās. Domes priekšsēdētājs Jānis Rozenbergs (JV) gan pauda pārliecību, ka šādi Ministru kabineta noteikumi jau ir pieņemti, lai gan tie vēl nav virzīti pat saskaņošanai.

Kā vēstīts, par Cēsu novada Rāmuļu pamatskolas saglabāšanu pavasarī tika savākti un pašvaldībā iesniegti 3080 iedzīvotāju paraksti.

Kā skaidro Rāmuļu pamatskolas vecāku pārstāve Zīvere-Zālīte, Rāmuļu pamatskola izceļas ar to, ka tajā ir izcila iekļaujošās izglītības kvalitāte un augsts kopējais bērnu emocionālās labklājības rādījums. Lai vērstu uzmanību uz šo būtisko aspektu un izteiktu iebildumus pret plānoto skolas slēgšanu, skolas aizstāvji ir vairākkārt runājuši ar Cēsu novada domes pārstāvjiem, sūtījuši vēstules, rīkojuši piketu, snieguši prezentāciju par skolas nākotnes potenciālu, taču domes skaidrojumi un stingrā nostāja radījusi sajūtu, ka iedzīvotāji netiek sadzirdēti.

Zīvere-Zālīte uzsver, ka Rāmuļu skola jau vēsturiski ir izveidojusies par vietu, kur patvērumu rod bērni, kam ir bijušas kādas grūtības iekļauties citās skolās. Gadu gaitā šeit ir veiksmīgi noformējies pedagogu kolektīvs, kas šādu bērnu atbalstīšanu uztver kā misiju, kuru nes ar lielu atbildību, saka Zīvere-Zālīte.

"Tāpēc mēs, Cēsu novada iedzīvotāji, atbilstoši Pašvaldību likumā noteiktajai kārtībai kolektīvā iesnieguma veidā esam izteikuši lūgumu Cēsu novada domei rast iespēju saglabāt un atbalstīt Rāmuļu pamatskolu," skaidro vecāku pārstāve.

Vecāki uzskata, ja skola tiks saglabāta, tai ir potenciāls īsā laikā ne tikai sasniegt Izglītības un zinātnes ministrijas noteiktos skolēnu skaita kritērijus, bet arī paaugstināt citus kvalitātes rādījumus un turpināt piepildīt tās potenciālu kļūt par progresīvu ekoskolu izcili piemērotā lauku vidē.

Pašlaik skolā mācās 65 skolēni un strādā 15 pedagogi.