Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Pedagogus izglītos seksa jomā

© Pixabay.com

Sociālo zinību, dabaszinātņu, kā arī sporta un veselības priekšmetu pasniedzējiem studiju kurss par seksuālo izglītošanu būs attālināti jāapgūst līdz 2025. gada 1. janvārim, bet pārējiem pedagogiem - līdz 2025. gada 1. septembrim, paredz Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) un Latvijas Universitātes (LU) noslēgtā vienošanās.

Piektdien IZM un LU parakstīja vienošanos par studiju kursa pedagogiem "Seksuālā izglītošana: starptautiskā pieeja" sagatavošanu līdz jaunā mācību gada sākumam. Studiju kursu atbilstoši UNESCO starptautiskajām vadlīnijām sagatavos LU LU Izglītības zinātņu un psiholoģijas fakultātes asociētā profesore Ieva Stokenberga un lektore Agita Klempere-Sipjagina.

Iecerēts, ka programma būs digitālā materiāla formātā un tai varēs brīvi piekļūt, tādējādi nodrošinot programmas apguves ilgtspēju. Pēc programmas apguves pedagogiem būs jānokārto zināšanu tests.

Savukārt IZM iniciēs izmaiņas normatīvajā regulējumā par pedagoga profesionālās kompetences pilnveidi, iekļaujot jautājumus par seksuālo izglītību.

Kā aģentūru LETA informēja IZM, digitālais tālākizglītības studiju kurss pedagogiem ļaus nodrošināt vienotu pieeju pedagogu prasmju un zināšanu pilnveidei seksuālās izglītības jomā, lai seksuālās un reproduktīvās izglītības kvalitāti Latvijā padarītu atbilstošu mūsdienu prasībām.

"Zināšanas par pasauli, kurā mēs dzīvojam, tai skaitā par tās seksuāliem aspektiem, bērniem jāsaņem atbilstošā laikā, kad viņi tam ir psiholoģiski gatavi, lai nodrošinātu bērnu drošību un veselību. Būtiski, lai pedagogi prastu pareizi sarunāties, izvērtējot bērna vecumu," sacīja izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša.

Atbilstoši UNESCO vadlīnijām visaptverošajai seksuālajai izglītībai ir galvenā loma jauniešu sagatavošanā drošai, produktīvai un pilnvērtīgai dzīvei pasaulē, kur HIV un AIDS, seksuāli transmisīvās infekcijas (STI), neplānota grūtniecība, vardarbība dzimuma dēļ un dzimumu nevienlīdzība joprojām nopietni apdraud viņu labklājību.

Kā savā uzrunā norādīja UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas ģenerālsekretāre Baiba Moļnika, seksuālā izglītība esot investīcija nākotnē, lai sniegtu jaunajai paaudzei zināšanas un vērtības, kas nodrošina gan labbūtību, gan arī kvalitatīvu dzīvi. Precīza un vecumam atbilstoša informācija par seksualitāti un reproduktīvo veselību ļaus bērniem un jauniešiem iegūt zināšanas, lai viņi spētu izdarīt atbildīgu izvēli savā dzīvē, īpaši apstākļos, kad sabiedrība ir vairāk pakļauta seksuāli atklāta rakstura informācijai, materiāliem internetā un citos plašsaziņas līdzekļos.