Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

"Apvienotais saraksts" skolu finansēšanas reformā saskata "apdraudējumu Dziesmu un deju svētku tradīcijai"

© Ģirts Ozoliņš/MN

"Apvienotā saraksta" (AS) deputāti ir vērsušies ar pieprasījumu pie izglītības ministres Andas Čakšas (JV) un kultūras ministres Agneses Loginas (P), jo skolu finansēšanas reformā saskata "apdraudējumu Dziesmu un deju svētku tradīcijai".

Kā spriež AP, skolu tīkla reforma apdraudot Dziesmu un deju svētku tradīcija, jo skolas bieži esot pamatmājvieta koriem un deju kolektīviem. Reformas rezultātā samazināšoties vidējās izglītības iestāžu tīkls, un nebūšot kas dzied un dejo svētkos, lēš opozīcijas politiķi.

Deputāti izpētījuši, ka izglītības iestāžu koru un deju kolektīvu skaits kopš iepriekšējiem Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkiem 2021.gadā esot būtiski samazinājies, līdz ar to skolu tīkla turpmāka optimizēšana radīšot draudus "turpmākai nacionālo Dziesmu un deju svētku tradīcijas pastāvēšanai un attīstībai".

Opozīcijas politiķi prasa Čakšai un Loginai skaidrot, vai un kā līdztekus reformām domāts "atbalstīt un nodrošināt turpmāko Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku norisi un to dalībnieku sagatavošanu visos vecumposmos".

Kā ziņots, starp skolām, kuras tiek slēgtas, ir tādas, kurās ir pārdesmit skolēni, piemēram, ar šo gadu Tukuma novadā slēgta Vānes sākumskola, kurā mācījās 12 skolēni, Aizkraukles novadā nolemts likvidēt Pērses sākumskolu, kurā mācās 18 skolēni, bet Kuldīgas novadā slēgs Nīkrāces pamatskolu, kurā mācās 38 skolēni.