LIZDA gatava piketam

© MN

Piedaloties Izglītības, Finanšu, Kultūras ministrijas pārstāvjiem, Latvijas Pašvaldību savienības vadībai šodien notikusi Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība Padomes ārkārtas sēde, uzklausot nozares ministres Andas Čakšas viedokli par slodžu balansēšanas problemātiku.

Neraugoties uz asām diskusijām, Padomes sēdē kopsaucēju ar nozares ministriju tā arī neizdevās rast. Tādēļ LIZDA Padome lēmusi izvērtē iespēju uzsākt tiesvedību par streika prasību neizpildi. Tāpat lūgsim IZM divu nedēļu laikā sniegt rakstisku atbildi - kāds konkrēti ir ministrijas piedāvājums par slodzes balansēšanu katrai pedagogu grupai no 2024. g septembra un no 2025.gada septembra. Ja netiks piedāvāts abas puses apmierinošs risinājums, tad tiks rīkots pikets pie valdības ēkas, informē LIZDA.

Paralēli tam LIZDA Padome lemj:

- vērsties ar vēstuli par tikšanos ar Valsts prezidentu, Saeimas priekšsēdētāju, Ministru prezidenti;

- organizēt LIZDA Pirmorganizāciju vēstules amatpersonām;

- lūgt atjaunot MK noteikumu nr. 445 (5.pielikumu);

Kā sēdes atklāšanā norādīja LIZDA priekšsēdētāja: "jau divas reizes politiķi ir sākuši rīkoties tikai tad, kad uzzināja izglītības nozares protesta pasākumu dalībnieku skaitu."

"Mēs gribētu, lai šis un nākamais gads būtu rāmāki. Bet es aicinātu sabiedrību saprast, ka arodbiedrība pieprasa tikai to, par ko mēs jau esam vienojušies. Neko vairāk. Padome lemj izvērtēt tiesvedības iespējas par streika prasību nepildīšanu, lai gan praksē nekas tāds Latvijā vēl nav bijis. Tāpat, ja būs nepieciešamība, mēs esam gatavi atkal iziet ielās," pauž I. Vanaga.

Galvenais diskusiju jautājumiem šodienas Padomes sēdē bija streika prasību neizpilde attiecībā uz pedagogu slodzes balansēšanu. Šobrīd IZM pieteikto modeli "50:50" LIZDA priekšsēdētāja Inga Vanaga sauc "par sliktāko piedāvājumu, ko esmu redzējusi teju deviņu gadu laikā kopš esmu arodbiedrības vadītāja. Ministrija pagājušā gada aprīlī, kad bija streika sarunas, mums izteica pilnīgi citu piedāvājumu, kas tagad, februārī pēkšņi ir radikāli mainījies. Un jaunais piedāvājums patreizējo situāciju ar pedagogu pārslodzi nevis uzlabos, bet tieši pretēji - pasliktinās."

Latvijā

VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) šogad pirmajā pusgadā sakārtojusi 16 ēkas 11 adresēs, kurām piešķirts A un B kategorijas vidi degradējošas būves statuss, informē VNĪ valdes loceklis Andris Vārna.