Turlajs: Mums īstenībā nepietiek bērnu vairāk nekā 130 vidusskolām

© Flickr

“Mums īstenībā nepietiek bērnu vairāk nekā 130 vidusskolām, lai sasniegtu minimālos efektivitātes standartus,” TV24 raidījumā “Preses klubs” saka ekonomģeogrāfs Jānis Turlajs.

Turlajs, kurš ieprieks strādājis ar skolu tīkla optimizācijas plāniem, skaidro, ka pirmais skolu tīklu izvērtējums esot bijis 2014. gadā un “tas, ko tagad piedāvā izglītības ministrija, ir aptuveni tas pats, tikai situācija ir daudz vairāk samilzusi”.

“Mēs jau toreiz zinājām, ka iedzīvotāju skaits samazināsies, zinājām, ka cilvēki no laukiem plūdīs prom uz pilsētām, un, ja mēs toreiz jau būtu rīkojušies, līdzīgi kā igauņi to izdarīja - mērķtiecīgi attīstīja spēcīgas vidusskolas novadu centros, kur vajag, būvējuši un modernizējuši, tagad būtu citādāk," skaidro Turlajs.

Ekonomģeogrāfs skaidro, kāda šobrīd skolu sistēma ir Igaunijā, “redzam, ka igauņiem katrā apriņķī ir mūsdienīga ģimnāzija, bet mazpilsētās un lielākajos ciemos viņi ir atstājuši labas sākumskolas”.

“Mums īstenībā nepietiek bērnu vairāk nekā 130 vidusskolām, lai sasniegtu minimālos efektivitātes standartus. Tā ambīcija, kā izglītības ministrija cīnās un mēģina pārliecināt, ir novērtējama, bet par maz tiek izmantoti aprēķini, piemēram, viens bērns tajā mazajā skolā izmaksā četras reizes dārgāk nekā 20 km tālāk esošajā vidusskolā, par šīm izmaksām reti kurš runā. Un arī liela daļa iedzīvotāju neuztver nodokļu maksātāju samaksāto naudiņu kā savējo,“ uzskata Turlajs.

Latvijā

VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) šogad pirmajā pusgadā sakārtojusi 16 ēkas 11 adresēs, kurām piešķirts A un B kategorijas vidi degradējošas būves statuss, informē VNĪ valdes loceklis Andris Vārna.