Rēzeknē apsver iespēju likvidēt vidusskolu

© pexels.com

Rēzeknes pilsētas domes sēdē ceturtdien, 25.janvārī, deputāti lems par 4. vidusskolas likvidēšanu, informē pašvaldība.

Pirmdien, 22.janvārī, Rēzeknes pilsētas pašvaldības Kultūras, izglītības, sporta, veselības, sociālo un darba lietu komitejas sēdē tika izskatīts un atbalstīts lēmumprojekts par Rēzeknes 4. vidusskolas likvidēšanu ar 31.jūliju.

Saskaņā ar lēmumprojektu pēc 4. vidusskolas likvidēšanas vispārējās pamata un vidējās izglītības programmu neklātienes un tālmācību formātā turpinās Rēzeknes 2. vidusskola. Savukārt 7.-9. klašu audzēkņiem būs nodrošināta iespēja turpināt iegūt pamatizglītību jebkurā citā pilsētas skolā pēc izvēles.

Šajā mācību gadā 4. vidusskolā mācās 349 audzēkņi, no tiem 277 apgūst programmas neklātienē vai tālmācību formātā, tas ir, praktiski neuzturas skolas telpās, informē pašvaldībā. Klātienē mācās 72 audzēkņi. Šī mācību gada beigās pamatizglītības posmā skolā paliks 43 audzēkņi.

Ēkas un tehniskā personāla uzturēšana 2023.gadā Izglītības pārvaldei izmaksāja 458 396 eiro. Ņemot vērā tik mazu skolēnu skaitu klātienes formāta mācībās, ir acīmredzams, ka skolas uzturēšana nav vienkārši dārga, bet pat ekonomiski neizdevīga, pauž pašvaldībā.

Kā informēja Rēzeknes pašvaldības Izglītības pārvaldes vadītājs Arnolds Drelings, viena no pašvaldības autonomajām funkcijām ir nodrošināt iedzīvotājiem iespēju gūt dažādu posmu izglītību. Tāpat pašvaldībai ir pienākums nodrošināt bērniem iespēju mācīties tuvāk dzīvesvietai.

Izpētot Rēzeknes pašvaldības sešas skolas, "nepaliek šaubu, ka pašvaldībai ir pietiekams potenciāls, lai bez problēmām uzņemtu visus 4. vidusskolas audzēkņus jebkurā izglītības posmā", apgalvo Izglītības pārvaldes vadītājs. 2. vidusskola atrodas 1,2 kilometru attālumā no 4. vidusskolas, Rēzeknē esot lieliski organizēta sabiedriskā transporta satiksme, lai varētu aizbraukt līdz jebkurai citai pilsētas skolai.

Pēc 4. vidusskolas likvidēšanas skolotājiem "noteikti piedāvās" iespējas turpināt pedagoģisko darbu citās izglītības iestādēs, norāda Drelings. Tālmācības un neklātienes programmas jebkurā gadījumā prasīs papildu resursus. Runājot par tehnisko personālu, šis jautājums perspektīvā tiks risināts kopīgi ar 4. skolas vadību.

Jautājums par 4. vidusskolas likvidēšanu bija viens no septiņiem punktiem pašvaldības rīcības plānā finanšu krīzes pārvarēšanai, ko deputāti ar balsu vairākumu apstiprināja 2023.gada 10.augustā, piebilst pašvaldībā.