Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Kuldīgas novadā šomēnes lems par trīs pamatskolu slēgšanu un vienas pārveidi par sākumskolu

© Romāns Kokšarovs/MN

Kuldīgas novadā šomēnes plānots lemt par trīs pamatskolu slēgšanu un vienas pārveidi par sākumskolu, vienojušies domes deputāti Kuldīgas novada Sociālo, izglītības un kultūras lietu komitejā.

Kā aģentūru LETA informēja pašvaldībā, vērtējot skolēnu skaita dinamiku Kuldīgas novada pagastu skolās, secināts, ka minimālo skolēnu skaitu, ko savā ziņojumā noteikusi Izglītības un zinātnes ministrija (IZM), ilgtermiņā nespēs sasniegt Nīkrāces, Z.A. Meierovica Kabiles, Ēdoles un Turlavas pamatskolas.

Tas nozīmē, ka skolas vairs nesaņems pietiekamu finansējumu pedagogu algām un šim mērķim būs jārod līdzekļi no pašvaldības budžeta, kas pie esošā skolu skaita nākamajā mācību gadā būtu vismaz 600 000 eiro.

Pašvaldība uzsver, ka jau pašlaik gandrīz pusi no budžeta novirza izglītībai un papildu līdzekļi nozīmētu atteikšanos no attīstības projektiem vai liktu mazināt līdzekļus iedzīvotājiem būtiskās atbalsta jomās. Piemēram, pērn izglītībai no Kuldīgas novada pašvaldības budžeta atvēlēja 25 662 461eiro jeb 44,30%.

Pašlaik pagastu skolās vidēji vienā klasē ir septiņi līdz deviņi skolēni, kas ir par maz, lai saņemtu pietiekamu valsts finansējumu skolotāju algām. Turklāt vairākās klašu grupās ir klases ar trīs līdz pieciem skolēniem, tostarp divas skolas, kurās nepietiekamā skolēnu skaita dēļ jau šogad netika atvērtas 1.klases. Demogrāfiskie rādītāji esot kritiski un bērnu skaits turpina samazināties. Kuldīgas novadā ik gadu tas samazinās par 30 skolēniem, trīs gados sasniedzot vienas skolas apmērus, bet valsts mērogā prognozēts, ka līdz 2030.gadam skolēnu skaits kopumā saruks vēl par 30%.

Pašvaldībai par skolu tīklu bijušas sarunas ar IZM, Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) Kuldīgas novada valdes pārstāvjiem, skolu direktoriem, pagastu pārvalžu vadītājiem, kā arī deputātiem. Pašlaik notiek vecāku sapulces skolās un individuālas sarunas ar ģimenēm, kuras vistiešāk varētu skart pārmaiņas.

Pašvaldība uzsver, ka arī turpmāk ģimenes varēs saņemt atbalstu, kas ietver organizētu transportu, brīvpusdienas, apmaksātu interešu ievirzes izglītību. Savukārt nokļūšanai līdz tuvākajai izglītības iestādei tiks meklēti dažādi risinājumi - tā būs jaunu pašvaldības skolēnu autobusu iegāde, sadarbība ar sabiedriskā transporta pārvadātājiem, bet, ja nepieciešams, - jauna skolēnu maršruta tīkla izstrāde.

Patlaban Z.A.Meierovica Kabiles pamatskolā mācās 70 skolēni, kas esot nepietiekami, lai pilnībā nodrošinātu samaksu pedagogiem. Turklāt lielākā daļa skolēnu jeb 40 ir no citiem novadiem. Arī dzimstības rādītāji bijuši zemi - 2023.gadā Kabiles pagastā piedzimuši septiņi bērni, 2022.gadā - četri, bet 2021.gadā - divi. Lai saglabātu Z.A.Meierovica Kabiles pamatskolu, pašvaldībai pedagogu atalgojumam budžetā nākamajā mācību gadā papildus būtu jārod vairāk nekā 111 000 eiro.

Sociālo, izglītības un kultūras lietu komiteja domes sēdei lemšanai virza priekšlikumu no šī gada 1.augusta Z. A. Meierovica Kabiles skolu slēgt. Ar katru no ģimenēm, kuras skars pārmaiņas, plānotas individuālas sarunas, lai apzinātu, kurā no Kuldīgas novada mācību iestādēm skolēns turpinās mācības, un izstrādātu ērtāko maršruta tīklu skolēnu nokļūšanai dzīves vietai tuvākajā mācību iestādē.

Nīkrāces pamatskolā patlaban izglītības programmu no 1. līdz 9.klasei iegūst 38 skolēni. Nepietiekamā skolēnu skaita dēļ Nīkrāces pamatskolā jau šogad netika atvērta 1.klase. Mazs skolēnu skaits ir arī citās klasēs - 2. klasē izglītību iegūst deviņi skolēni, 3. klasē - četri, bet 5.klasē - viens skolēns, kas saskaņā ar IZM vadlīnijām ir nepietiekami, lai skola saņemtu finansējumu. Pērn Nīkrāces pagastā piedzimuši seši bērni, 2022.gadā - trīs, bet 2021.gadā - seši. Lai saglabātu skolu, no pašvaldības budžeta nākamajā mācību gadā nepieciešami vēl papildu vismaz 123 000 eiro.

Komitejas deputātu vairākums lēma virzīt izskatīšanai domes sēdē lēmumprojektu no 1.augusta Nīkrāces pamatskolu slēgt, skolēnus aicinot mācības turpināt tuvējā Skrundas pamatskolā vai kādā no citām Kuldīgas novada skolām.

Valsts noteikto minimālo skolēnu skaitu nesasniedz arī Ēdoles pamatskola, kurā pašlaik mācās 67 skolēni. Nepietiekamā skolēnu skaita dēļ Ēdoles pamatskolā jau šogad netika atvērta 1.klase, skolēnu trūkst arī citās klasēs. 2.klasē izglītību iegūst septiņi, 3.klasē -seši, bet 4.klasē - četri skolēni, kas ir nepietiekami, lai skola saņemtu finansējumu pedagogu algām. Līdzīgu ainu uzrāda arī demogrāfiskie rādītāji - 2023.gadā pagastā piedzimuši 12 bērni, 2022.gadā - četri, bet 2021.gadā - deviņi bērni. Mainoties finansējuma modelim, lai nodrošinātu pedagogu algas un skolas pastāvēšanu, no pašvaldības nākamajā mācību gadā būtu nepieciešami papildus vismaz 99 000 eiro.

Deputāti konceptuāli lēma virzīt tālāk izskatīšanai domes sēdē lēmumprojektu Ēdoles pamatskolu no 1.augusta slēgt, skolēnus aicinot mācības turpināt tuvējā Alsungas pamatskolā vai kādā no citām Kuldīgas novada skolām.

Izmaiņas, ko apstiprināja komitejas deputātu vairākums, gaidāmas arī Turlavas pamatskolā, kurā patlaban mācās 75 bērni. To plānots pārveidot par sākumskolu, nodrošinot mācības 1.-6.klašu skolēniem. Turlavas pamatskolā 1.klasē pašlaik izglītību iegūst 13 skolēni, kamēr 2. un 3.klasē - katrā par sešiem skolēniem, bet 4.klasē - trīs skolēni. Zemi ir arī pagasta dzimstības rādītāji - 2023.gadā pagastā nav deklarēts neviens jaundzimušais, 2022.gadā piedzimuši 16, bet 2021.gadā - astoņi bērni. Lai nodrošinātu pedagogu algas pamatskolas posmā no pašvaldības nākamajā mācību gadā papildus būtu nepieciešami aptuveni 102 000 eiro.

Gala lēmums par izglītības iestāžu reorganizāciju plānots Kuldīgas novada domes janvāra sēdē.