Baltijas reģionā modernākais inženierzinātņu studiju centrs- RTU

Rīgas tehniskā universitāte šodien notikušajā preses konferencē prezentēja,sava vērienīgā projekta "RTU - Pilsēta pilsētā" kompleksa vizualizācijas un ilgtermiņa stratēģiskos mērķus.

Tos īstenojot, tiks izveidots Baltijas reģionā modernākais inženierzinātņu studiju centrs, kas palielinās RTU un Rīgas starptautisko konkurētspēju.

Kā rāda pasaules prakse vislabākos rezultātus sasniedz tās universitātes, kam ir vienots akadēmiskais un zinātniskais komplekss, kurā ietilpst gan studiju un pētniecības telpas, gan dienesta viesnīcas studentiem, gan sporta un atpūtas centrs, norāda RTU vadība. RTU ir gatava kļūt par lielāko inženierzinātņu un tehnoloģiju studiju un pētniecības kompleksu Latvijā,tieši atbalstot strukturālas izmaiņas augstākās izglītības sistēmā .

Kā skaidro RTU rektors un akadēmiķis Leonīds Ribickis: "Viens no būtiskākajiem šķēršļiem nepieciešamajā universitātes attīstībā ir saistīts ar tās struktūrvienību izvietojumu dažādās Rīgas pilsētas daļās. Ēkas, kas celtas pagājušā gadsimta sešdesmitajos, septiņdesmitajos gados ir nolietojušās un sen vairs neatbilst mūsdienu studiju un zinātniskā darba prasībām. Īstenojot "RTU - Pilsēta pilsētā" projektu, mēs varēsim piedāvāt konkurētspējīgu studiju vidi, un modernu pētniecības infrastruktūru".

Ar ERAF un valsts piešķirto finansējumu - kopumā 19 879 035 LVL - RTU darbu pie pirmā etapa būvniecības uzsāks jau šopavasar. Kompleksā Ķīpsalā vienuviet atradīsies Arhitektūras un pilsētplānošanas, Būvniecības, Elektronikas un telekomunikāciju, Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas, Enerģētikas un elektrotehnikas fakultātes, kā arī Zinātniskā bibliotēka, veidojot spēcīgu inženierzinātņu studiju centra kodolu.

Komentējot nostāju attiecībā uz esošajām ēkām, kas atrodas RTU valdījumā L. Ribickis atzina: "Ceram uz to, ka likumdošana tiks sakārtota par labu augstākās izglītības iestādēm un ēkas, kuras RTU atbrīvos, pārvācoties uz Ķīpsalu, ar laiku tiks nodotas RTU īpašumā. Izmantojot šos īpašumus, RTU iegūtu papildu finanšu līdzekļus, ko ieguldīt Ķīpsalas studentu pilsētiņas attīstībā. Šādu modeli ir sekmīgi īstenojusi Igaunijas valdība, un tas jau vairākus gadus ļauj ļoti veiksmīgi attīstīties Tallinas Tehnoloģiju universitātei".

RTU kompleksa ēku vizualizācijas izstrādājuši arhitekti Ģirts Valeinis un Uģis Šēnbergs no SIA "Valeinis un Stepe" un personu apvienības SIA "Uģis Šēnbergs, arhitekts" un SIA "Constructus".

Šobrīd tehnoloģiskie virzieni Latvijā ir pārstāvēti tikai 15% augstskolu, salīdzinājumam - Lietuvā tehnoloģisko universitāšu proporcija ir 30%, Igaunijā - 40%, Zviedrijā - 38%, Šveicē - 55%, bet Somijā - 63%.

"Īstenojot projektu "RTU - Pilsēta pilsētā", RTU Ķīpsalā radīs jaunu, sabiedrībai atvērtu pilsētu, kur koncentrēsies ne vien universitātes studiju un pētniecības darbam nepieciešamā infrastruktūra, bet tiks izveidots arī plašs kultūras un sporta centrs. Izveidojot atbilstošu infrastruktūru un atvērtu publisko telpu, tur rīdzinieki un Rīgas viesi varēs baudīt gan kultūras un sporta pasākumus, gan arī pievērsties tehniskajai jaunradei", minēja L.Ribickis.

Projekta "RTU - Pilsēta pilsētā" pirmo posmu universitāte īstenos ar valsts un Eiropas Reģionālās attīstības fonda atbalstu. Projekta kopējās izmaksas: 19 879 035 LVL, tai skaitā: ERAF finansējums (85%) - 16 897 179 LVL; Valsts budžeta finansējums (7.17%) - 1 425325 LVL; RTU līdzfinansējums (7.83%) - 1 556 531 LVL.

Svarīgākais