Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Daugavpilī 5.-12.klašu skolēnu vecākiem nākamgad būs jāveic līdzmaksājums par ēdināšanu

© Dmitrijs Suļžics/MN

No 1.janvāra Daugavpilī pašvaldības līdzmaksājums par ēdināšanu skolēniem 5.-12.klasēs būs 1,55 eiro dienā, savukārt skolēnu vecāku līdzmaksājums katrā skolā būs atkarīgs no līguma nosacījumiem ar ēdinātāju, kas ir izvēlēts, pamatojoties uz iepirkuma rezultātiem, aģentūra LETA uzzināja pašvaldībā.

Tuvākajā laikā skolu administrācija informēs vecākus par līdzfinansējuma apmēru. Lai saņemtu pašvaldības atbalstu ēdināšanai, izglītojamā likumiskajam pārstāvim vai pilngadīgajam izglītojamajam būs jānoslēdz ar pakalpojuma sniedzēju līgums par ēdināšanas pakalpojuma saņemšanu.

Iepriekš Daugavpils pašvaldība finansēja skolēnu ēdināšanu no 1.klases līdz 12 klasei 100% apjomā.

Turpmāk Daugavpils pilsētas pašvaldība saglabās vispārējās izglītības iestāžu 1.-4. klašu izglītojamiem bezmaksas ēdināšanu, savukārt 5.-12. klašu izglītojamiem no pašvaldības budžeta līdzekļiem tiks piešķirts līdzfinansējums 1,55 eiro dienā.

Ēdināšanas izmaksas bērniem no trūcīgām un maznodrošinātām mājsaimniecībām pašvaldība segs pilnā apmērā.

Šogad 1.septembrī stājās spēkā Ministru kabineta noteikumi, saskaņā ar kuriem ēdināšanas maksa skolās ir noteikta 3,09 eiro, salīdzinot ar 1,42 eiro 2022.gadā. Savukārt valsts finansējums ir paredzēts vien 50% izdevumu segšanai 1. - 4. klašu izglītojamiem, skaidro pašvaldībā.

2023.gadā finansējums bērnu ēdināšanai Daugavpils pašvaldībā bija 2,82 miljoni eiro, no kuriem 0,74 miljoni eiro bija valsts finansējums, pārējo daļu - vairāk kā 2 miljonus eiro - sedza pašvaldība.

Šogad izsludinātā iepirkuma par ēdināšanas pakalpojuma sniegšanu Daugavpils pilsētas izglītības iestādēm ar paredzēto līgumu termiņu uz pieciem gadiem kopējā summa pārsniedz 16 miljonus eiro, liecina elektroniskajā iepirkumu sistēmā EIS publicētie dokumenti.

Daugavpils Izglītības pārvaldes pārstāve Ilona Bohāne informē, ka šobrīd līgumi tajās iepirkuma daļās, kurās ir apstiprināti iepirkuma uzvarētāji, ir saskaņošanas vai parakstīšanas procesā. Lielākā daļa izglītības iestāžu to jau ir izdarījusi, un trim iestādēm līgumi esot jāparaksta līdz šī gada beigām.

Kā ziņots iepriekš, ar SIA "Latgales optima" sūdzību apstrīdēta daļa iepirkuma ēdināšanas pakalpojuma sniegšanai Daugavpils pilsētas izglītības iestādēm. Sūdzība attiecās uz trim iepirkuma daļām, bet tikai vienā no tām Iepirkumu uzraudzības birojs (IUB) aizliedza slēgt līgumu un tajā iepirkums tika izsludināts atkārtoti.

Arī par atkārtoto ēdināšanas iepirkumu IUB iesniegta sūdzība. Uzņēmums SIA "CNC" apstrīd iepirkuma nolikuma prasības, proti, viens no vērtēšanas kritērijiem: zaļā iepirkuma prasībām atbilstošo pārtikas produktu audzēšanas/ražošanas vietas attālums līdz pasūtītāja norādītajai adresei. Sūdzību plānots izskatīt 20.decembrī, lēmuma pieņemšanas termiņš - 27.decembris, norāda IUB pārstāve Samanta Šimkus.

Kā skaidro Daugavpils Izglītības pārvaldē, tad kamēr turpinās ar iepirkumu saistītās procedūras, skolās saskaņā ar pagaidu līgumiem darbu turpina iepriekš nolīgtie ēdinātāji.

SIA "CNC" reģistrēts 2022.gadā un "Firmas.lv" nav datu par šī uzņēmuma saimniecisko darbību. Patiesie labuma guvēji ir Lietuvas pilsonis Irmants Norkus, Anatolijs Polovņuks un Igors Bulatovs.

SIA "Latgales optima" reģistrēts 1994.gadā, tā patiesais labuma guvējs ir Pāvels Smirnovs, liecina "Firmas.lv" dati. Uzņēmuma apgrozījums pērn bija 0,91 miljons eiro, peļņa - 47 557 eiro. Uzņēmums ir ceturtais lielākais Latvijā nozarē "Ēdnīcas, picērijas, bistro".