Vanaga vēršas pie vecākiem: Daudzas atvases pat neprot pateikt ne "paldies", ne "lūdzu"

© Ģirts Ozoliņš/MN

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības priekšsēdētāja Inga Vanaga vietnē "Facebok" uzrunā vecākus saistībā ar grāmatu lasīšanu kopā ar bērniem.

"Izskatās, ka daudz svarīgāk daudziem kļūst, kas notiek lejā, nevis augšā.
Varbūt sākam vairāk ikdienā ar elementāras pieklājības normu mācīšanu bērniem ģimenēs! Citādi daudzas atvases pat neprotas pateikt ne paldies, ne lūdzu, ne atvainoties, ne piedošanu paprasīt.
Vardarbība zeļ un plaukst, pieklājības normas "izmirst", bērni un pieaugušie arvien biežāk viens otram "acis skrāpē ārā" gan skolā, gan mājās, kopumā sabiedrībā.
Ka tikpat aktīvi TV diskusijās un konferencēs runātu par pieklājības normām, savstarpējo cieņu ģimenē, starp bērniem, kopumā sabiedrībā, kā tagad runā par to, kas ir lejā, ko darīt vienam, diviem un barā ar to, kas ir lejā.
Pēdējā laikā daudzi pieaugušie ir trakoti pārņemti ar grāmatu bērniem, kas ir lejā un ko darīt ar to, kas ir lejā. Nenoliedzu, par to ir vecākiem jārunā ar bērniem, taču svarīgi, kādā vecumā un ko runāt," uzsver I. Vanaga.
Jau ziņots, ka biedrības "Vecāku alianse" iesniegumam Valsts policijai un prokuratūrai pievienojušās 146 organizācijas, kuras aicina izvērtēt tirdzniecībā grāmatnīcās nonākušās izdevniecības "Pētergailis" grāmatas "Tur lejā" atbilstību Latvijas likumiem, aģentūru LETA informēja biedrības pārstāve Aira Jēkabsone. Iesnieguma autori vērš uzmanību uz to, ka šajā grāmatā publicētais tekstuālais un vizuālais materiāls satur vairāku likumu pārkāpuma pazīmes. Jēkabsone atzīmē, ka grāmatas mērķauditorija ir arī nepilngadīgi bērni. Viņas ieskatā, ir "absolūti nepieļaujami", ka grāmata, kuru nav rakstījuši ne pedagogi, ne psihologi, ne kādi citi izglītības jomas speciālisti tiek izplatīta grāmatnīcās un bibliotēkās. Biedrības "Vecāku alianse" pārstāve apgalvo, ka grāmatas mērķis ir "skaidri nojaušams" un šis mērķis esot bērnu agrīna seksualizācija.