Energoresursu sadārdzinājuma segšanai KM pārraudzībā esošajām augstskolām plāno atvēlēt trešdaļmiljonu eiro

© Ģirts Ozoliņš/MN

Energoresursu sadārdzinājuma segšanai Kultūras ministrijas (KM) pārraudzībā esošajām augstskolām plānots piešķirt 331 066 eiro no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem, liecina KM sagatavotais rīkojuma projekts.

KM pārraudzībā ir trīs augstskolas - Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija (JVLMA), Latvijas Mākslas akadēmija (LMA) un Latvijas Kultūras akadēmija (LKA) un tajā ietilpstošā Latvijas Kultūras koledža (LKK).

KM uzsver, ka būtisks energoresursu sadārdzinājums rada ievērojamas papildu izmaksas valsts augstskolām. Apkures un elektrības izmaksu pieaugums apdraud klātienes studiju norisi un rada infrastruktūras bojājuma riskus.

Pēc KM paustā, lai gan augstskolas kopš energokrīzes sākuma esot īstenojušas virkni energoresursu taupības pasākumu, tas nav pietiekams, lai augstskolas pašas spētu kompensēt energoresursu cenu kāpumu 2023.gadā. KM apelē pie Centrālās statistikas pārvaldes datiem, ka 2023.gada septembrī, salīdzinot ar 2021.gada septembri, cenas patēriņa grupā "Mājoklis, ūdens, elektroenerģija, gāze un cits kurināmais" augušas par 41,9%. Savukārt izvērtējot elektroenerģijas un siltumapgādes cenu izmaiņas, KM secinājusi, ka elektrības cenas divu gadu laikā augušas par 43,7%, bet siltumenerģijas cenas - par 62,3%. Visās šajās tēriņu pozīcijās augstskolas jau esot iztērējušas vairāk nekā bijis plānots budžetos.

Energoresursu sadārdzinājuma segšanai JVLMA paredzēti 90 673 eiro, LMA - 218 582 eiro, LKA - 14 420 eiro, bet LKK - 7391 eiro.

Svarīgākais