Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

RTU un LU ierindojušās starp 300 Eiropas labākajām universitātēm

© Kaspars Krafts/F64

Starptautiskajā reitingā "QS World University Rankings: Europe 2024" Rīgas Tehniskā universitāte (RTU) un Latvijas Universitāte (LU) ierindojušās starp 300 Eiropas labākajām universitātēm, ieņemot attiecīgi 262. un 266.vietu, liecina reitinga dati.

354.vietā ierindojusies Rīgas Stradiņa universitāte, bet 484.vietu dala Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitāte un Daugavpils Universitāte. Transporta un sakaru institūts ierindojās 541.-550.vietā, savukārt Ventspils Augstskolai iedalīta 601.+ vieta.

Visaugstāk reitingā ir novērtēts RTU ieguldījums ārzemju studentu piesaistē no dažādām valstīm, ierindojot universitāti sestajā vietā starp vērtētajām universitātēm. Starp septiņām reitingā iekļautajām universitātēm no Latvijas RTU augstāku sniegumu uzrādījusi arī kritērijā, kas saistīts ar universitātes reputāciju darba devēju skatījumā.

Turpretim Latvijas Universitāte (LU) augstāko sniegumu uzrādījusi saistībā ar nodarbinātības rezultātiem - universitāte ierindota 21.vietā starp vērtētajām universitātēm. LU uzrādījusi arī vislabāko sniegumu no visām reitingā iekļautajām Latvijas universitātēm kritērijos, kas saistīti ar akadēmisko reputāciju un iesaisti starptautiskajā pētniecības apritē.

Savukārt Rīgas Stradiņa universitāte (RSU) iekļauta starp 30 labākajām augstskolām Eiropā saistībā ar izbraucošajiem apmaiņas studentiem. RSU augstu novērtēta arī par ārzemju studentu dažādību, ierindojoties 28.vietā.

Zemākus rādītājus Latvijas augstākās izglītības iestādes uzrādījušas saistībā ar akadēmisko reputāciju, zinātnisko publikāciju skaitu, iesaisti starptautiskajā pētniecības apritē, starptautisko fakultāšu īpatsvaru un ilgtspējību - nevienas no septiņām Latvijas universitātēm sniegums šajos kritērijos nav novērtēts ar vairāk par 50 punktiem.

Vissliktākos rezultātus reitingā iekļautās Latvijas augstskolas uzrādījušas saistībā ar citējamību - neviena no izglītības iestādēm nav saņēmusi vismaz trīs punktus.

Kopumā reitingā iekļautas 688 Eiropas universitātes, pirmajā vietā ierindojot Oksfordas Universitāti, otrajā - Šveices federālo tehnoloģiju institūtu, savukārt trešajā - Kembridžas Universitāti. Septiņas no reitingā minētajām desmit augstāk novērtētajām universitātēm atrodas Apvienotajā Karalistē.

No Baltijas augstskolām visaugstāk - 137.vietā - reitingā atrodas Tartu Universitāte, tai seko Viļņas Universitāte 177.vietā, savukārt Tallinas Tehnoloģiju universitāte ierindota 252.vietā.