Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Nākamā gada budžetā IZM prasīs līdzekļus latgaliešu rakstu valodas mācīšanai skolās

© Romāns KOKŠAROVS, F64 Photo Agency

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) nākamā gada budžetā pieprasīs līdzekļus latgaliešu rakstu valodas apguvei interešu izglītībā 46 Latgales skolām, otrdien Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas Latgales apakškomisijas sēdē norādīja IZM parlamentārā sekretāre Silvija Reinberga (JV).

Finansējums šim mērķim būs pieejams arī citu novadu skolām, ja kāda no Latgales skolām atteiktos no šādas iespējas.

Tāpat tikšot veidota darba grupa, lai iekļautu latgaliešu valodas apguvi mācību saturā kā obligātu Latgales skolās, pauda Reinberga.

Tā kā IZM līdzekļus paredzējusi tikai nākamā gada budžetā, apakškomisijas vadītājs Edmunds Teirumnieks (NA) sacīja, ka apakškomisija pieprasīs šī mācību gada pirmajam pusgadam finansējumu no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem, lai nodrošinātu valodas apguves nepārtrauktību.

Deputāts Rihards Kozlovskis (JV) bilda, ka Valsts valodas likums, kas nosaka latgaliešu valodas statusu, ir pieņemts 1999.gadā, to vēl pastiprinājis Latviešu vēsturisko zemju likums, kas tika pieņemts 2021.gadā. Viņš sacīja, ka tomēr būtu nepieciešama proaktīva Valsts izglītības satura centra rīcība, lai latgaliešu rakstu valodas mācīšana Latgalē tiktu iekļauta mācību saturā, bet pārējā Latvijas teritorijā to būtu iespējams apgūt interešu izglītībā, ja skolas izteiktu šādu vēlēšanos.

Deputāte Annas Rancāne (JV) pauda viedokli, ka gan latgaliešu, gan lībiešu valodas pamati būtu iekļaujami obligātajā mācību saturā, lai skolēniem veidotu "vismaz nojausmu" par tām. Valsts valodas likums paredz gan latgaliešu rakstu valodas kā vēsturiska latviešu valodas paveida, gan lībiešu valodas saglabāšanu, aizsardzību un attīstību, atgādināja Rancāne. Viņa arī sacīja, ka latgaliešu valodas apguves ieviešanas process ir ievilcies.

Latgaliešu kultūras biedrības vadītāja Ilga Šupinska piebilda, ka jau divus Saeimas sasaukumus tiek deklarēts, ka ir jānodrošina latgaliešu valodas apguve skolās, retoriski jautājot, kad tiks pildīts Valsts valodas likums.

Kā ziņots, Latgales apakškomisijā jautājumu par latgaliešu rakstu valodas mācīšanu skolās sāka apspriest jau iepriekšējā sēdē.