Notiks konference "Astronomija Latvijā"

9. oktobrī Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) Mazajā zālē, Akadēmijas laukumā 1, 3. stāvā tiks atklāta Starptautiskā astronomijas gada ietvaros rīkotās populārzinātniskās konferences "Astronomija Latvijā" pirmā darba diena.

Konferencē kā klausītāji piedalīsies vidusskolēni, studenti, fizikas skolotāji, kā arī vaļasprieka astronomi. Dalība ir bez maksas. Šobrīd savu dalību ir pieteikuši jau ap 140 interesentu.

Konference noritēs divas dienas un tās ietvaros tiks aizvadītas piecas sesijas un prezentēti 32 referāti par astronomijas pirmsākumiem Latvijā, par astronomiju skolās un augstskolās, par interesantām astronomijas tēmām un pētījumu metodēm, par astronomiju kā vaļasprieku un astronomiju dzīvē un kultūrā.

Paralēli konferencei LZA telpās būs iespēja aplūkot astronomijas izstādi "Visuma izpēte" no Francijas, kas no 25. septembra līdz 16. oktobrim bez maksas atvērta ikvienam interesentam arī darba dienās un sestdienās.

Par Starptautisko astronomijas gadu 2009. gads pasludināts pēc UNESCO iniciatīvas, un tam veltīto pasākumu mērķis visā pasaulē ir atzīmēt 400. gadadienu, kopš Galileo Galilejs pavērsa teleskopu pret debesīm, iezīmējot jaunu posmu cilvēces izpratnē par Saules sistēmu un Visumu. Starptautiskā astronomijas gada ietvaros visā pasaulē tiek organizēti izglītojoši un informatīvi pasākumi, lai ikvienu tuvāk iepazīstinātu ar šo zinātnes nozari un mudinātu uzzināt ko vairāk par Visumu, zvaigznēm, astronomijas zinātni un tās pētniecību.

Latvijā

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Rīgas Austrumu pārvalde meklē bezvēsts prombūtnē esošo 2014. gadā dzimušo Gabrielu Krūmiņu. Zēns šā gada 19. septembrī izgāja no mājām Rīgā, Krustpils ielā, lai it kā dotos uz skolu Rīgā, Sesku ielā, taču uz mācību stundām nav ieradies. Gabriels nav atgriezies mājās.