IZM: Jaunajā mācību gadā varētu trūkt vairāk nekā 3% no nepieciešamajiem skolotājiem

© Romāns KOKŠAROVS, F64 Photo Agency

Jaunajā mācību gadā trūks vairāk nekā 3% no nepieciešamajiem skolotājiem, preses konferencē par 2023./2024.mācību gada aktualitātēm atzina Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) Izglītības departamenta vadītāja Edīte Kanaviņa.

Pēc IZM rīcībā esošas informācijas, 2023./2024.mācību gadā pašvaldību un privātajās izglītības iestādēs strādās 25 986 pedagogi.

Kanaviņa apliecināja, ka sadarbībā ar pašvaldībām ministrija ir meklējusi risinājumus par to, kā veidot piedāvājumu, lai tas būtu uzrunājošs jaunajiem pedagogiem.

Kā iespējamos risinājumus ministrija saredz aktīvāku pašvaldības lomu, piemēram, nodrošinot transporta kompensācijas, dienesta dzīvokļus, atbalstu jauno speciālistu ģimenēm.

Palielināts arī budžeta vietu skaits pedagoģijā, īpaši STEM mācību priekšmetu jomā. Plānots dzēst studiju vai studējošā kredītu tiem pedagogiem, kas nostrādājuši vismaz pilnu 2023.gadu un turpina darbu skolā, kā arī piešķirt 300 eiro stipendijas studiju programmās STEM, Eiropas Savienības valodu, latviešu valodas un literatūras mācību jomās. Pedagogiem būs iespēja arī iegūt papildu kvalifikāciju.

Latvijā

Latvijas vīriešu basketbola izlases saspēles vadītājs Artūrs Žagars sestdien olimpisko spēļu kvalifikācijas pusfināla mačā varēs palīdzēt komandai, sarunā ar žurnālistiem atzīmēja valstsvienības galvenā trenera Lukas Banki asistents Artūrs Visockis-Rubenis.

Svarīgākais