LIZDA vadītāja Inga Vanaga uzteic izglītības ministri Andu Čakšu

© Ekrānuzņēmums/FB/LIZDA

Starp Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrību (LIZDA) un Izglītības un zinātnes ministriju (IZM) ilgstoši pastāvējušas nesaskaņas. Pavasarī pedagogi streikoja, un bija bažas, ka arī jaunais mācību gads varētu sākties ar skolotāju streiku. Taču šobrīd izskatās, ka izglītības un zinātnes ministrei Andai Čakšai izdevies panākt to, kas nebija pa spēkam iepriekšējiem ministriem.

Arodbiedrība bija nosūtītājusi IZM piedāvājumu par vienošanās noslēgšanu sociālā miera nodrošināšanai izglītības un zinātnes nozarē. IZM šim piedāvājumam konceptuāli piekrīt. Tiesa, vēl gaidāmas diskusijas par atsevišķiem punktiem, taču tas jau ir liels solis uz priekšu.

Valdība vakar arī nolēma piešķirt no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem papildu 13 207 900 eiro, lai nodrošinātu finansējumu pedagogu zemākās darba samaksas likmes pieauguma grafika īstenošanai jau šogad.

Lai nodrošinātu pedagogu zemākās darba samaksas likmes pieauguma grafika īstenošanu arī turpmāk, papildus finansējums 2024.gadam un turpmāk ik gadu 39 623 700 eiro apmērā iekļauts valsts budžeta bāzes izdevumu 2024.-2026.gadam projektā. Pedagogu atalgojuma palielināšana bija viena no pedagogu streika prasībām, ko izvirzīja LIZDA.

Par to, ka veidojas sapratne starp pedagogiem un ministriju, liecina arī LIZDA vadītājas Ingas Vanagas ieraksts "Facebook", kurā viņa uzteic izglītības un zinātnes ministri Andu Čakšu.

"Paldies Anda Čakša par uzaicinājumu! Esat pirmā no pēdējiem pieciem izglītības un zinātnes ministriem, kura atjaunoja tradīciju - aicināt uz Izglītības un zinātnes ministrijas konferenci visus LIZDA Padomes pārstāvjus.Turpinām stiprināt sociālo dialogu, sadarbību! Lai kopā IZM, LIZDA, LPS, LIVA izdodas!" sociālajā vietnē "Facebook" raksta LIZDA vadītāja Inga Vanaga.