Valdība konceptuāli atbalsta IZM priekšlikumu līdzekļu pārdalei augstākajai izglītībai

Ministru kabinets (MK) pirmdien konceptuāli atbalstījis Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) priekšlikumu par līdzekļu pārdali augstākajai izglītībai, saglabājot budžeta vietas topošajiem studentiem un pašlaik studējošajiem.

Lai šo priekšlikumu atbalstītu, tas, tāpat kā citi budžeta konsolidācijas pasākumi, jāatbalsta starptautiskajiem aizdevējiem, aģentūru BNS informēja IZM pārstāve Agnese Korbe.

IZM priekšlikums paredz līdzekļus pārdalīt par labu augstākajai izglītībai no citām IZM budžeta pozīcijām, lai pēc iespējas saglabātu budžeta vietas topošajiem studentiem, nepasliktinātu situāciju esošajiem budžeta studentiem un nesamazinātu vienas studiju vietas bāzes izmaksas un lai nodrošinātu tiesisko paļāvību un sekmīgu strukturālo reformu īstenošanu augstākajā izglītībā.

Valdība uzdevusi Finanšu ministrijai šo pārdali saskaņot ar starptautiskajiem aizdevējiem. Saskaņošanas procesā piedalīsies arī IZM pārstāvji.

Izglītības un zinātnes ministrs Rolands Broks norādījis, ka jau pagājušajā nedēļā IZM savā pārziņā esošajā augstākās izglītības sadaļā 2011.gada valsts budžeta konsolidācijas kontekstā izdevies panākt vairāk nekā trīs reizes mazāku līdzekļu samazinājumu nekā bija sākotnējie priekšlikumi, proti, 615 000 latu vietā 194 000 latu.

2011.gada valsts budžetā finansējums IZM augstskolām ir 30 248 597 lati, kas kopš pirmās līdzekļu samazināšanas 2008.gada beigās sarucis par apmēram 50%. Turklāt finansējuma īpatsvars no iekšzemes kopprodukta (IKP) augstākajai izglītībai Latvijā ir viens no zemākajiem visā ES, - apmēram 0,65% no IKP, bet ES vidēji ir 1,2% no IKP.

Svarīgākais