Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Cīnīsies pret akadēmiju likvidēšanu

Visās Latvijas augstskolās pirmdien sākusies vērienīga parakstu vākšana, protestējot pret ieceri nākamgad samazināt finansējumu augstākajai izglītībai un zinātnei par 31%. Latvijas universitāšu asociācijas priekšsēdētājs un Latvijas Universitātes rektors Mārcis Auziņš medijos izplatītajā uzrunā aicina savus kolēģus un studentus parakstīt atklāto vēstuli valsts augstākajām amatpersonām "kā protesta akcijas pirmo soli".

Tikmēr mākslas augstskolu studenti paralēli parakstu vākšanas akcijai jau tagad gatavojas aktīvai rīcībai un 16. oktobrī plāno iziet ielās, lai pievērstu sabiedrības uzmanību gan Mākslas, gan Mūzikas, gan Kultūras akadēmijas pastāvēšanai.

Pieprasa pārtraukt samazināšanu

"No iecerētā valsts budžeta finansējuma 2009. gadam pakāpeniski gada laikā finansējums tika samazināts par 48%. Laikā, kad citas valstis, arī mūsu tuvākās kaimiņvalstis, cenšas maksimāli palielināt vai vismaz saglabāt iepriekšējo līmeni augstākās izglītības un zinātnes finansējumam, Latvijā nākamgad augstākās izglītības finansējumu no valsts budžeta plānots turpināt samazināt vēl par 31%. Kategoriski pieprasām 2010. gada finansējumu augstākajai izglītībai saglabāt vismaz 2009. gada līmenī," teikts augstskolu sagatavotajā vēstulē.

Reformas skars visus

Smagā finansiālā situācija aktualizējusi jautājumu par reformu nepieciešamību augstākajā izglītībā. Šim mērķim izveidota darba grupa, kurai līdz 1. novembrim Ministru kabinetā jāizstrādā un jāiesniedz redzējums par augstākās izglītības nākotni. Reformu plānā tiks iekļautas ne tikai Izglītības un zinātnes ministrijas pakļautībā esošās augstskolas, bet arī Zemkopības, Kultūras, Iekšlietu un Veselības ministrijas padotībā esošās augstākās izglītības iestādes. Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA), Jāzepa Vītola Latvijas mūzikas akadēmijas (JVLMA) un Latvijas Kultūras (LKA) akadēmijas pārstāvji nopietni raizējas, ka vispārējā reformu katlā tās varētu tikt mehāniski pievienotas kādai citai augstskolai, kas būtībā nozīmētu to iznīcināšanu, tāpēc visas trīs mākslas augstskolas nolēmušas kopīgiem spēkiem iestāties par katras akadēmijas saglabāšanu atsevišķi. Mākslas augstskolu rektori uzsver – programmas šajās akadēmijās ar citām augstskolām nedublējas, tāpēc to apvienošana no resursu koncentrācijas viedokļa ir apšaubāma.

Neredz iemeslu likvidēt

"Es neredzu nekādas problēmas, ja šīs augstskolas ir katra par sevi, jo mūsu programmas ar citām augstskolām nedublējas. Lielākas bažas varētu būt tām augstskolām, kurām ir līdzīgas studiju programmas – tad apvienošanās būtu loģiska," uzskata JVLMA rektors Artis Sīmanis.

"Mums tas nozīmētu likvidāciju. Nevar mehāniski pievienot augstskolas, kurām ir savas tradīcijas un augsts līmenis, kuras ir vienkārši unikālas. Piekrītu [Augstākās izglītības padomes priekšsēdētājam Jānim] Vētram, ka kaut kas ir jādara. Visu ko var apvienot, bet šīm trim augstskolām ir jābūt autonomām un atsevišķi," uzsver LMA rektors profesors Aleksejs Naumovs. JVLMA ir vienīgā, kas sagatavo profesionālus mūziķus, LMA – māksliniekus, tēlniekus, LKA – režisorus, operatorus. Ar citām augstskolām šīs programmas nedublējas, bet katras akadēmijas pastāvēšana atsevišķi nodrošina tām konkurētspēju pasaulē.

Studenti gatavojas plašām akcijām

Kultūras un mākslas studenti šajā jautājumā ir vienādās domās ar augstskolu vadītājiem un ir noskaņoti aktīvi. Nedēļas sākumā studenti ārkārtas sapulcēs vienojušies savu viedokli paust 16. oktobrī – visas mākslas augstskolas kopīgi plāno organizēt plašus pasākumus, iestājoties par savu neatkarību. Studenti vēlas Rīgas domē saskaņot dažādas uzstāšanās, koncertus un performances dažādās sabiedriskās vietās – Esplanādē, pie Origo, Centrālajā stacijā, galerijā Centrs, lai pievērstu sabiedrības uzmanību kultūras apdraudējumam. Pašlaik LMA telpās, pēc studentu iniciatīvas, jau tapusi instalācija, kas vēsta: "Pasaules karš neiznīcināja LMA, PSRS neiznīcināja LMA, arī brīvā Latvijā mēs izdzīvosim." LKA studenti līdz 16. oktobrim gatavojas organizēt filmu demonstrācijas un vairākas flashmob akcijas.

Kultūras augstskolas neapvienos

Kultūras ministrs Ints Dālderis paudis viedokli, ka darba grupai, kurai Ministru prezidents uzdevis izstrādāt reformu pasākumu kopumu, pirms dokumenta galīgās redakcijas būs jāveic reformu plānu saskaņošana ar visām atbildīgajām ministrijām. I. Dālderis uzsver, ka trīs mākslas augstskolas, kas ir Kultūras ministrijas padotībā, ir neatņemama Latvijas kultūrizglītības sistēmas sastāvdaļa un ar savu darbību veicina Latvijas konkurētspēju pasaulē. Tās neplāno apvienot.