Valsts policijas koledža: Jauniešu fiziskās sagatavotības zemais līmenis joprojām ir problēma

© Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency

Nav indikāciju par nespēju uzņemt pietiekoši daudz kadetus to nepietiekamās fiziskās sagatavotības dēļ, aģentūrai LETA pauda Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas (NAA) Mācību plānošanas un atbalsta pārvaldes Vadības grupas militārā speciāliste Zane Ribakova.

Viņa atklāja, ka studētgribētāju interese salīdzinājumā ar pagājušo gadu ir pieaugusi - līdz šim NAA saņēmusi 212 pieteikumus studijām. Pieteikties studijām iespējams vēl līdz 19.augustam.

Arī Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmijā (LSPA) reflektantu skaits, kas pieteikušies studijām pirms papilduzņemšanas ir nedaudz pieaudzis. Pēc LSPA pārstāves Ilzes Āķes-Vīksnes teiktā, pērn studijām pieteicās 403 studētgribētāji, savukārt šogad - 406 reflektanti.

Akadēmijā augusta nogalē plānota papilduzņemšana. Pēc LSPA prognozēm, studējošo skaits varētu pieaugt vismaz par 10%.

Savukārt Valsts policijas koledžā šogad iestājpārbaudījumus nav nokārtojuši 12 no 187 reflektantiem.

Koledžas direktora vietniece Zane Pumpure aģentūrai LETA sacīja, ka, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, iestājpārbaudījumus nenokārtojušo reflektantu skaits procentuāli ir līdzīgs - pirms gada pārbaudījumus nenokārtoja 65 reflektanti no 278.

"Šis nav viens no sliktākajiem gadiem," uzņemšanas procesa norisi vērtē Pumpure, atgādinot, ka fiziskās sagatavotības prasības reflektantiem ir samazinātas, un jauniešu fiziskās sagatavotības zemais līmenis joprojām ir problēma.

Vienlaikus vairāk uztraucot nevis jauniešu fiziskā sagatavotība, bet studentu skaita samazināšanās valstī, kā arī atlīdzības nespēja konkurēt tirgū - tā sastāda 647 eiro pirms nodokļu nomaksas.

Pumpure novērojusi, ka jaunieši priekšroku dod profesijām citās nozarēs, nevis iekšējā drošībā, tāpēc būtu jādomā par policijas darba prestiža celšanu.

Latvijā

“Man jau pērnajā rudenī lika saprast, ka turpinājuma nebūs,” teic Valsts valodas centra direktors Māris Baltiņš, komentēdams savu atlaišanu no darba, kas notiks šā gada 29. septembrī. To “lika saprast” Tieslietu ministrija.