Jānis Vētra: Latvijā ir pārāk daudz augstskolu

© f64

Augstākās izglītības padomes (AIP) priekšsēdētājs Jānis Vētra un Rīgas Tehniskās universitātes rektors Leonīds Ribickis uzskata, ka pašreiz Latvijā esošo 35 vietā vajadzētu tikai 10, jo augstskolu mūsu valstī ir pārāk daudz.

"Ja skatāmies pieejamo resursu daudzumu augstākajai izglītībai (ne tikai naudu, bet arī studējošo daudzumu un mācību spēku skaitu ar doktora grādu), manuprāt, 35 augstskolas Latvijai ir par daudz. Lai arī no tām tikai 17 ir valsts dibinātas, bet pārējās privātās, akadēmiskajā darbībā tām ir vienoti nosacījumi un kvalitātes prasības. Vēl sistēmai ir piederīgas 26 koledžas. Ja studējošo skaits samazinās zem 1000, augstskolas ilgtspējīga attīstība ir nopietni apdraudēta," šodien intervijā "Neatkarīgajai" saka J. Vētra.

Līdzīgi domā arī Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) rektors, profesors Leonīds Ribickis: "Paskatīsimies uz šo jautājumu pragmatiski. Cik tad mums pavisam to studentu ir – 90 000... Normāli funkcionējošā iestādē mācās 10 000–15 000 jauniešu. (Protams, pasaulē eksistē arī akadēmiskie milzeņi, kur izglītojas 60 000–100 000 studentu, piemēram, Ķīnā, Itālijā.) Ja balstāmies uz šādiem kritērijiem, ap desmit augstskolu Latvijā būtu optimālais skaits. Valsts tehnoloģiskās universitātes kopumā veido aptuveni 7% no kopējā augstskolu skaita. Manuprāt, tas ir par maz. Tātad otra daļa ir neproporcionāli liela."

Pilnu intervijas tekstu lasiet šodienas "Neatkarīgajā"

Svarīgākais