LSFP iebilst pret plānotajām izmaiņām sporta stundu skaita samazināšanā

© Pixabay

Latvijas Sporta federāciju padome (LSFP) iebilst pret plānotajām izmaiņām sporta stundu skaita samazināšanā, teiktos organizācijas paziņojumā.

Iepazīstoties ar plānotajām izmaiņām Sporta un veselības mācību jomā vidusskolā, kuras paredz, ka, ieviešot Valsts aizsardzības mācību, priekšmeta "Sports un veselība" apjoms samazināsies no 315 uz 187 mācību stundām jeb nepilnām divām mācību stundām nedēļā, LSFP nosūtījusi vēstuli Izglītības un zinātnes ministrijai (IZM), kā arī Valsts izglītības satura centram (VISC), kurā aicina šādas izmaiņas neieviest

LSFP vērš uzmanību uz to, ka tās ieviešana skolās plānota uz jau tā kritiski nepietiekamo sporta stundu rēķina, tajā pat laikā organizācija izprotot aizsardzības mācības nozīmīgumu esošajos ģeopolitiskajos apstākļos. LSFP uzsver, ka zema jauniešu fiziskā aktivitāte ir absolūtā pretrunā ar Pasaules Veselības organizācijas (PVO) rekomendācijām.

Tāpat organizācijas ieskatā, virzītās izmaiņas ir pretrunā ar Sporta politikas pamatnostādnēs 2022.-2027.gadam noteikto prioritāti - bērnu un jauniešu sporta attīstība.

LSFP norāda, ka šādu sabiedrības veselībai būtisku izmaiņu ieviešana tik ārkārtīgi īsā laikā nav atbilstoša labākās prakses piemēram un aicina rast pieņemamu risinājumu, kopīgi sadarbojoties speciālistiem no visām iesaistītajām nozarēm, kas netiktu balstīts uz veselībai kritiski svarīgo fizisko aktivitāšu mazināšanas rēķina un nesamazinātu sporta pedagogu līdz šim paredzēto slodžu skaitu.

Latvijā

“Man jau pērnajā rudenī lika saprast, ka turpinājuma nebūs,” teic Valsts valodas centra direktors Māris Baltiņš, komentēdams savu atlaišanu no darba, kas notiks šā gada 29. septembrī. To “lika saprast” Tieslietu ministrija.