LDDK: Darbaspēka vajadzībām profesionālajā izglītībā jāuzņem divreiz vairāk audzēkņu

© Dāvis ŪLANDS, F64 Photo Agency

Vidējās kvalifikācijas darbaspēka vajadzībām profesionālajā izglītībā jāuzņem vismaz divreiz vairāk audzēkņu, Ekonomikas ministrijas iepriekš paustās darba tirgus prognozes aģentūrai LETA akcentēja Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) pārstāvji.

LDDK to pauž kontekstā ar vēršanos pie izglītības un zinātnes ministres Andas Čakšas (JV) un finanšu ministra Arvila Ašeradena (JV) ar aicinājumu nepieļaut valsts finansējuma samazinājumu profesionālajai izglītībai, bet meklēt risinājumus tā palielināšanai, sākot ar 2024.gada valsts budžetu.

Organizācijai ir bažas par līdzekļu pietiekamību šai jomai saistībā publiski izskanējušo informāciju par risinājumu meklēšanu papildu finanšu līdzekļu pārdalei Veselības ministrijai arī no profesionālai izglītībai ieplānotajiem līdzekļiem.

LDDK pārstāvji akcentē, ka, lai sasniegtu nacionālos cilvēkkapitāla attīstības mērķus un atvieglotu situāciju darba tirgū, būtu jāparedz lielāka audzēkņu skaita finansēšana profesionālajā izglītībā nekā līdz šim.

Darba devēju pārstāvji arī atzīmē, ka jau esošajam audzēkņu skaitam profesionālajā izglītībā netiek nodrošināts bāzes finansējums, ko paredz normatīvais regulējums.

Kā ziņots, lai nepasliktinātos pieejamība veselības aprūpei šogad medicīnas jomai nepieciešams piešķirt vairāk nekā 160 miljonus eiro.

Svarīgākais