Latvijas studenti iekļuvuši otrajā kārtā "Microsoft" konkursā jauniešiem "Imagine Cup"

Latvijas studentu komanda 1214 komandu konkurencē ir iekļuvusi otrajā kārtā starptautiskā tehnoloģiju konkursā jauniešiem „Imagine Cup” kategorijā „Embedded Development”.

Šī ir pirmā reize, kad Latvijas komanda ir izvirzījusies otrajā kārtā, soli tuvāk konkursa finālam Ņujorkā un galvenajai balvai – 25 000 ASV dolāru apmērā.

„Imagine Cup” 2010.-2011.gada konkursu vienojošā tēma ir „Iztēlojies pasauli, kur tehnoloģijas palīdz risināt smagākās problēmas”, balstoties uz Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Tūkstošgades Attīstības mērķiem (Millennium Development Goals). Latvijas komandas piedāvātais risinājums konkursam ir unikālas iekārtas – autonomas, ar saules baterijām un akumulatoru darbināmas videokameras izveide. Iekārta filmē video, fiksē iekārtas koordinātas un pārvietošanās ceļu, nosūta video uz serveri, izmantojot konkrētajā brīdī pieejamo savienojuma veidu. Ja savienojums nav pieejams, iekārta pie pirmās iespējas veiks datu nosūtīšanu uz serveri. Pie iekārtas var pieslēgties attālināti un uzsākt video filmēšanu un ielādi. Piemēram, dabas katastrofu gadījumā iekārta ļauj filmēt glābšanas darbus, sūtīt video ziņojumus. Filmētos video var apskatīt īpašā web lapā, kurā uz kartes var redzēt visas iekārtas, to pārvietošanās ceļu un filmēto video konkrētajā vietā.

Komandai līdz š.g. 5.maijam ir jāsagatavo iekārtas prototips tās darbības demonstrācijai.

Gusts Linkevičs, RTU students, komandas dalībnieks: „Ideja radās, skatoties „Imagine Cup” mājas lapas sadaļu „Palīdzi atrisināt šo problēmu”, kurā organizācija „World Food Programme” aprakstīja savu problēmu – strādājot mūsdienīgu tehnoloģiju nesasniegtos rajonos, novēršot zemestrīču sekas vai citas katastrofas, organizācijai ir grūti parādīt savu darbu, tā patiesos apjomus un nozīmīgumu plašākai sabiedrībai. Ja tas būtu iespējams, tas veicinātu līdzcilvēku sapratni un atbalstu organizācijas darbam, līdz ar to palīdzot izglābt daudz vairāk dzīvību. Šajā brīdī sāka veidoties konkrētās problēmas risinājums. Pārrunājām to ar komandas biedriem, modificējām, līdz risinājums ieguva vēlamo formu. Priecājos, ka arī konkursa žūrijai ideja likusies interesanta, un esam iekļuvuši nākošajā kārtā.”

„Esmu gandarīts, ka konkurss „Imagine Cup” kļūst populārs arī Latvijā, jo tā ir lieliska iespēja jauniešiem parādīt savas prasmes un kompetences pasaules līmenī. Uzvara sacensībās un saņemtā balva var lieliski kalpot kā starta kapitāls sava biznesa uzsākšanai un ideju īstenošanai dzīvē. Jāuzsver, ka Latvijas komanda ir tikusi nākamajā kārtā vienā no sarežģītākajām kategorijām, jo ir jāstrādā ne vien ar programmatūru, bet arī „dzelžiem”, apkopojot savas idejas vienā nelielā iekārtā. Turēsim īkšķus par viņiem otrajā kārtā,” saka Microsoft pārstāvis Tautvīds Dagis (Tautvydas Dagis), konkursa koordinators Baltijā.

Komandas sastāvā ir četri dalībnieki - Rīgas Tehniskās universitātes studenti Gusts Linkevičs, Valdis Zobēla, Vladimirs Gramotņevs un Rīgas Starptautiskās ekonomikas un biznesa administrācijas augstskolas studente Sarmīte Baranova. Komandai ir arī mentors - Andrejs Mamontovs, kurš ir dotnet grupas dibinātājs un MVP (Microsoft Most Valuable Professional).

Komanda no Latvijas iesniegusi savu darbu vēl vienai konkursa kategorijai - „Digital Media”. Šai komandā ir Gusts Linkevičs un Sarmīte Baranova. Iesniegtais darbs ir klasiska, ar krāsu zīmuļiem veidota animācija, kurā viss tiek apskatīts no Mātes zemes skatpunkta. Zeme stāsta par to, kāda viņa ir, ko mēs ar viņu darām un ko mums vajadzētu darīt. Lai iekļūtu nākamajā kārtā, komandām ir jāvāc atbalstītāji – 20 komandas ar lielāko atbalstītāju skaitu iekļūs 2.kārtā. Balsošana sāksies interneta vietnē šovakar un turpināsies līdz š.g. 7.martam, katrs balsotājs var atdot tikai vienu balsi.

Svarīgākais