Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Biedrība: Čakšas izteikumi par iespējamību atņemt finansējumu kultūras nozarei ir neprāts

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

Izglītības un zinātnes ministres Andas Čakšas (JV) izteikumi par kultūru, pieļaujot iespēju nozarei atņemt finansējumu, ir neprāts, kritizējot ministres izteikumus par kultūru, norāda biedrība "Laiks kultūrai".

Biedrībā akcentēja, ka Čakšas izteikumi par kultūru Latvijas Televīzijas raidījumā "Šodienas jautājums", kultūras nozari nosaucot par vietu, kur rast finansējumu izglītības nozares problēmu risināšanai, liecina par "iedziļināšanās trūkumu" kultūras nozarē un tās finanšu veidošanas procesā.

Biedrība skaidro, ka vienas nozares problēmu risināšana, mēģinot atņemt naudu no citas, ir iespējami sliktākais risinājums. Kultūra ir vienīgais Latvijas kā nacionālas valsts pastāvēšanas iemesls un ietekmīgākais cīņas ierocis par neatkarību, brīvību un demokrātiju.

Tāpat biedrība norāda, ka kultūra rada nepieciešamos priekšnoteikumus cilvēka dzīves kvalitātei, dod pievienotu vērtību videi un visvairāk stimulē ekonomisko attīstību ilgtermiņā.

Biedrībā uzsver, ka Čakšas teiktais raisa neizpratni un satraukumu, jo, manipulējot ar kultūru, visefektīvāk un visnemanāmāk iespējams vājināt ne tikai ekonomisko, bet arī valsts neatkarību.

Latvijas attīstībai nepieciešama uz ilgtermiņa principiem balstīta, zinātniski pamatota plānošana, savukārt kultūra jāvērtē kā pamats inovāciju attīstībai un kopējai valsts izaugsmei, un tā jāsaredz kā viena no Latvijas galvenajām priekšrocībām.

Biedrības komentāru parakstījis Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes vadītājs Juris Dambis, Valsts kultūrkapitāla fonda direktors Edgars Vērpe, Valmieras drāmas teātra valdes locekle Evita Sniedze, Latvijas Nacionālās bibliotēkas direktors Andris Vilks, Rundāles pils muzeja direktore Laura Lūse, Nacionālā kino centra vadītāja Dita Rietuma, Memoriālo muzeju apvienības direktore Rita Meinerte, Latvijas Nacionālā mākslas muzeja direktore Māra Lāce.