Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Aptauja: Fiziku pēc 9.klases izvēlas apgūt vien puse skolēnu

© Vladislavs PROŠKINS, F64 Photo Agency

Trīs ceturtdaļas Latvijas skolēnu uzskata, ka eksaktās zinātnes būs nepieciešamas tālākajā dzīvē, tomēr fiziku pēc 9.klases izvēlas mācīties vien puse, secināts AS "Latvenergo" erudīcijas konkursa "FIZMIX Eksperiments" ietvaros veiktajā jauniešu aptaujā.

Trīs ceturtdaļas aptaujāto gribētu uzlabot savas zināšanas fizikā, bet teju puse labprāt apmeklētu pulciņus vai citas aktivitātes, kur būtu iespēja padziļināti apgūt fiziku. Savu nākotni ar fiziku gribētu saistīt 42% aptaujāto skolēnu.

Aptaujā noskaidrots, ka 72% skolēnu uzskata, ka eksaktās zinātnes, tostarp fizika, ir sarežģīti mācību priekšmeti. Vienlaikus aptaujas dati liecina, ka 14 gadu vecumā fizika šķiet sarežģīta mazāk nekā pusei skolēnu, bet jau no 15 gadiem šo priekšmetu par sarežģītu uzskata teju divas trešdaļas jauniešu.

Tāpat noskaidrots, ka 43% aptaujāto (pērn 47%) domā, ka fizika ir garlaicīga, savukārt 39% atzīst, ka to nav vērts apgūt, jo neplāno ar šo jomu saistīt savu nākotni.

Tam, ka liela loma fizikas apguvē ir motivējošam skolotājam, piekrīt 81% aptaujāto.

Internetaptauju veica AS "Latvenergo" sadarbībā ar "Mindshare" 2023.gada februārī un martā, aptaujājot 500 respondentus vecumā no 14 līdz 18 gadiem.