Pedagogu streiks: pašvaldības informē, cik daudz pedagogu plāno piedalīties protestā

© f64.lv, Romāns Kokšarovs

Ādažu novadā pedagogu streika laikā mācību process tiks nodrošināts daļēji, informē pašvaldība.

Kopumā no Ādažu vidusskolas, Carnikavas pamatskolas, bērnudārzu "Riekstiņš" un "Strautiņš" un Ādažu novada Mākslu skolas streikā piedalīsies 181 pedagogs.

Izglītības iestādēs mācību process tiks nodrošināts daļēji - mācību priekšmeti, kuru pedagogi piedalīsies streikā, nenotiks, kā arī bērnudārza grupiņas, kuru darbinieki streikos, nestrādās.

Savukārt pedagogi, kuri streikā nepiedalīsies, turpinās darbu kā ierasts saskaņā ar stundu sarakstu un darba grafiku.

Detalizētu informāciju par mācību procesa organizāciju izglītības iestādes nosūtīs e-klasē un "Eliis" sistēmā bērnudārzu audzēkņu vecākiem.

Pašvaldība informē, ka skolēnu autobuss, kas pārvadā Carnikavas pamatskolas skolēnus, kursēs kā ierasts.

Jēkabpils novadā izglītības darbinieku streikā izteikušas gatavību piedalīties 24 izglītības iestādes un 564 to darbinieki.

Ikdienas darba režīmā strādās tikai Antūžu pamatskola, kurā nestreiko neviens darbinieks, bet divās pamatskolās - Rubeņu un Aknīstes - streiko pa vienam pedagogam, informē novada Izglītības pārvaldes vadītājs Juris Līcis.

Sīkāku informāciju par mācību darba organizāciju katra izglītības iestāde publicēs e-klasē.

Pirmsskolas izglītības iestādes "Ābelīte (Sala), "Kāpēcītis" (Jēkabpils), "Zīlīte" (Viesīte), "Bitīte" (Aknīste) streika laikā bērnus neuzņems un mācību process netiks nodrošināts, jo streiko visu grupu pirmsskolas skolotāji. Citās pirmsskolas izglītības iestādēs bērnu uzņemšana tiks nodrošināta daļēji, tas ir, daļa grupu strādās, daļa - būs slēgtas.

Nestreikos visas piecas interešu izglītības iestādes - mūzikas, mākslas un sporta skolas.

Tukuma novadā gatavību streikot izteikuši 694 pedagogi un darbinieki no 33 izglītības iestādēm, tajā skaitā bērnudārziem, vispārizglītojošajām un profesionālās ievirzes skolām.

Pavisam novadā ir 1154 pedagogi un 39 izglītības iestādes, sacīja Tukuma novada Izglītības pārvaldes vadītāja Dace Strazdiņa. Tas nozīmē, ka streikos 60% darbinieku. Streikā piedalīsies arī izglītības iestāžu darbinieki, kuri atbalsta pedagogu prasības, bet nav LIZDA biedri.

Streikā plāno piedalīties Tukuma novada pirmsskolas izglītības iestādes "Taurenītis", "Vālodzīte", "Pienenīte", "Karlsons", "Lotte", "Spārīte", "Pepija", "Zemenīte", "Pasaciņa" un "Zīļuks", Tukuma 2.vidusskola, Tukuma Raiņa Valsts ģimnāzija, Kandavas K.Mīlenbaha vidusskola, Engures vidusskola, Jaunpils vidusskola, Zemgales vidusskola, Tukuma E.Birznieka- Upīša 1.pamatskola, Tukuma 3.pamatskola, Džūkstes pamatskola, Tumes pamatskola, Zantes pamatskola, Lapmežciema pamatskola, Irlavas pamatskola, Pūres pamatskola, Kandavas Reģionālā pamatskola, Smārdes pamatskola, Sēmes sākumskola, Zemītes sākumskola, Vānes sākumskola, Tukuma novada speciālās izglītības iestāde, Tukuma Mākslas skola, Tukuma Sporta skola un Kandavas Mūzikas un mākslas skola.

Par darba organizēšanu izglītības iestādē streika laikā ir atbildīgs iestādes vadītājs, kura pienākums ir laikus informēt vecākus, lietojot izglītības iestādē noteiktās saziņas formas.

Ventspilī streikos lielākā daļa pedagogu, tādēļ mācības pamatā nenotiks, taču būs arī atsevišķi izņēmumi, informē Ventspils Izglītības pārvaldes komunikācijas nodaļas vadītājs Kristians Jacevičs.

Saskaņā ar Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) Ventspils nodaļas sniegto informāciju kopumā streikā plāno piedalīties ap 400 izglītības darbinieki no visām Ventspils vispārējās un pirmsskolas izglītības iestādēm.

"Streika ietekme šajās iestādēs ir dažāda. Būs izglītības iestādes, kas būs pilnībā slēgtas, un būs tādas, kuru mācību procesā būs nelielas izmaiņas. Tādu iestāžu, kur viss un visiem noritēs, kā ierasts, nebūs," norāda Jacevičs, piebilstot, ka Ventspils pirmsskolās un vispārējās izglītības iestādēs kopā ir 670 pedagogi.

LIZDA Ventspils novada arodorganizācijas priekšsēdētāja Guna Ūrmane informēja, ka streikā piedalīsies 46 arodbiedrības biedri no sešām izglītības iestādēm. Ūrmane uzsver, ka šajā reizē nozīmīgākais bijis tas, ka dalībai streikā pieteikušies arī tie pedagogi, kuri nav arodbiedrības biedri. "Manuprāt, šī tendence liecina par to, cik aktuāls ir jautājums par pedagogu atalgojumu," pauž Ūrmane.

Valmieras novadu pedagogu protesta gājienā un streikā pārstāvēs 41 no 45 pašvaldības izglītības iestāžu pedagogiem, informē Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) Valmieras novada arodorganizācijas priekšsēdētāja Zita Irbe.

Protesta gājienam Rīgā ir pieteikušies 238 izglītības darbinieki, savukārt streikos 957 pedagogi, tajā skaitā 738 LIZDA biedri un 220 pedagogi, kuri nav arodbiedrības biedri.

Irbe atzina, ka sākotnēji atsaucība no pedagogiem neesot bijusi augsta, jo skolotāji zaudējuši ticību, ka viņu viedokli un vajadzības valdība sadzirdēs. "Pedagogu streikam saņēmām ļoti lielu skolēnu vecāku atbalstu. Izglītības iestādes jau ir informējušas skolēnus un viņu vecākus par streiku. Lielākās neērtības būs tiem bērniem, kuru vecākiem ir maiņu darbs," pauda Irbe.

Valmieras novada Izglītības pārvaldes vadītāja Iveta Pāže informē, ka katra izglītības iestāde jau ir informējusi skolēnus un viņu vecākus par to, kā tiks organizēts mācību process streika laikā. "Tajās pirmsskolas izglītības iestādēs, kur streikos visi pedagogi, vecākiem streika laikā būs jāuzņemas rūpes par bērniem pašiem. Ja kādā no bērnudārziem būs pedagogi, kuri nepiedalīsies streikā, viņi nodrošinās dežūrgrupu darbu," informē Pāže. Viņa norāda, ka līdzīga situācija būs arī skolās. Ja pedagogi streikos, tad mācības nenotiks. Savukārt, ja pedagogi nestreikos, tad viņi nodrošinās mācību procesu vai konsultācijas attālināti.

Kā ziņots agrāk, LIZDA padome 24.aprīlī rīkos protesta gājienu, kam sekos trīs dienu streiks. Streika forma ir izglītības un zinātnes darbinieku darba pārtraukšana no 24. līdz 26.aprīlim ar mērķi likt valdībai uzņemties atbildību par lemto un izpildīt 2022.gada 12.septembrī pieteiktā streika panāktās vienošanās izpildi.

Latvijā

Latvijā, no 1. jūlija stājušies spēkā grozījumi Dabas resursu nodokļa likumā, paredzot, ka par vienu kilogramu tirgū laisto tekstilizstrādājumu turpmāk piemēros dabas resursu nodokli (DRN) 0,5 eiro apmērā.

Svarīgākais