Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība atbalsta LIZDA organizēto streiku un gājienu

© Ģirts Ozoliņš/F64

Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība (LBAS) atbalsta Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) lēmumu atsākt LIZDA streiku, kas tika pieteikts 2022.gada 12.septembrī un atsaukts 2022.gada 17.septembrī, jo tika panākta vienošanās par streika prasību izpildi noteiktos termiņos un apjomā, kas pilnā apmērā nav izpildīta, aģentūru LETA informēja LBAS sabiedrisko attiecību speciāliste Sanita Birkenfelde.

LBAS ir nosūtījusi vēstuli par atbalstu LIZDA organizētajam streikam un gājienam Saeimas priekšsēdētājam Edvardam Smiltēnam (AS), Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam (JV), izglītības un zinātnes ministrei Andai Čakšai (JV), finanšu ministram Arvilam Ašeradenam (JV) un Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētājai Agitai Zariņai-Stūrei (JV).

Vēstulē LBAS vērš uzmanību, ka streika vienošanās ir izpildīta tikai daļēji. LIZDA 2023.gada 17.februārī atkārtoti lūdza Izglītības un zinātnes ministriju un valdību līdz 2023.gada 15.martam pilnībā izpildīt streika vienošanos un pieņemt grozījumus Ministru kabineta noteikumos "Pedagogu darba samaksas noteikumi", nosakot zemākās darba samaksas likmes no 2023.gada 1.septembra, no 2024.gada 1.janvāra un no 2025.gada 1.janvāra, kā arī darba slodzes sabalansēšanas principus no 2023.gada 1.septembra visām pedagogu grupām, par ko LIZDA un IZM vienojās un ko atspoguļoja pedagogu darba samaksas pieauguma grafikā laika periodam no 2023.gada 1.septembra līdz 2025.gada 31.decembrim, kas 2023.gada 1.februārī tika ievietots Tiesību aktu projektu publiskajā portālā.

Tāpat LIZDA prasīja pieņemt grozījumus Ministru kabineta noteikumos "Kārtība, kādā aprēķina un sadala valsts budžeta mērķdotāciju pedagogu darba samaksai pašvaldību vispārējās izglītības iestādēs un valsts augstskolu vispārējās vidējās izglītības iestādēs", atbilstoši pedagogu darba samaksas pieaugumam palielinot noteikto mērķdotācijas apmēru uz vienu izglītojamo.

Tāpat tika lūgts iekļaut likumā "Par valsts budžetu 2023.gadam un budžeta ietvaru 2023., 2024. un 2025.gadam" pedagogu darba samaksas pieauguma grafika laika periodam no 2023.gada 1.septembra līdz 2025.gada 31.decembrim nodrošināšanai nepieciešamo finansējumu.

LBAS uzskata, ka prasības ir samērīgas un atbilstošas pedagogu ieguldītajam darbam un izglītības kvalitātei. LBAS stingri iestājas par cienīgiem darba apstākļiem un tiesiskumu, kas dod pamatu ticēt, ka noslēgtās vienošanās tiks pildītas.

Kā vēstīts, LIZDA padome nolēmusi 24.aprīlī rīkot protesta akciju, kā arī sākt trīs dienu visas Latvijas pedagogu streiku.

Arodbiedrība vairs nav gatava sarunām ar politiķiem - izlīgšanas sarunas vairs netiks organizētas, un laikā līdz streika datumam LIZDA precizēs dalībnieku skaitu gan protesta akcijā, gan streikā.

LIZDA nav apmierināta ar to, ka valdība nav pildījusi pedagogiem dotos solījumus, kā arī spēkā esošos normatīvos aktus. Tāpēc padome lēmusi rīkot trīs dienu streiku, kā arī protesta gājienu.

Ņemot vērā, ka iepriekš pieteiktais streiks nenotika, jo politiķi tomēr piedāvāja pedagogiem vienošanos, LIZDA priekšsēdētāja Inga Vanaga uzsvēra, ka gājiens notiks neatkarīgi no tā, vai streika prasības tiks izpildītas, vai nē. Streiks gan varētu nenotikt, ja politiķi atkal pēdējā brīdī piedāvās kādus risinājumus, jo šādā gadījumā zūd tiesiskais pamats streika rīkošanai.

Tuvākajās nedēļās arodbiedrība precizēs streika un protesta gājiena dalībnieku skaitu.

Vanaga uzsvēra, ka gaidāmā akcija notiks arī ar citu nevalstisko organizāciju atbalstu un līdzdalību.

Patlaban plānots, ka pirmdien, 24.aprīlī, protesta dalībnieki gājienu sāks no arodbiedrību ēkas Bruņinieku ielā, apstāsies pie valdības ēkas, Izglītības un zinātnes ministrijas, Saeimas un noslēgs ar sapulci Doma laukumā, kur plānots teikt uzrunas. Taču gājiena maršruts var tikt mainīts, saskaņojot to ar atbildīgajām institūcijām, piebilda Vanaga.