Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

LIZDA nesaskaņos pedagogu darba samaksas paaugstināšanas grafiku, ja tajā nebūs iekļauti visi pedagogi

© Vladislavs PROŠKINS, F64 Photo Agency

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) nevarēs saskaņot pedagogu darba samaksas paaugstināšanas grafiku, ja tajā nebūs iekļauti visi pedagogi, aģentūrai LETA pauda LIZDA priekšsēdētāja Inga Vanaga.

Viņa prognozē, ka valdība līdz 24.aprīlim, kad sāksies pedagogu trīs dienu streiks, pieņems pedagogu darba samaksas paaugstināšanas grafiku.

"Jautājums ir, kāds būs grafiks, vai skolēna vidējās izmaksas tiks pārskatītas, un vai visi pedagogi iekļauti," retoriski vaicā Vanaga.

Viņa atgādina, ka viena no streika prasībām bija grozījumi par slodzes sabalansēšanu, kas patlaban netiek pat pieminēti.

Kā vēstīts, pedagogu darba samaksas pieauguma grafiku valdībā varētu saskaņot līdz aprīļa vidum, ceturtdien Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" solīja izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša (JV).

Viņa norādīja, ka esošā pedagogu darba samaksas kārtība ir ļoti sarežģīta, tādēļ Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) vēlas to padarīt vienkāršāku un saprotamāku, un galvenais mērķis patlaban esot panākt, lai minimālā darba samaksa par vienu stundu būtu 8,50 eiro pirms nodokļu nomaksas.

Kā piemēru viņa minēja Smiltenes novadu, kur Smiltenes vidusskolā, kur mācās 900 skolēni, skolotājs par vienu stundu saņem 10,80 eiro, kamēr novada mazajās skolās, kurās mācās no 50 līdz 100 skolēniem par vienas stundas darbu saņem tikai 7,50 līdz 7,60 eiro pirms nodokļu nomaksas. Ministre piebilda, ka arī skolēnu un skolotāju attiecība šajās skolās ir krasi atšķirīga, proti, vidusskolā 13 skolēni vienam skolotājam, kamēr mazajās skolās ir četri līdz seši skolēni vienam skolotājam.

Kā vēstīts, LIZDA padome šonedēļ nolēma 24.aprīlī rīkot protesta akciju, kā arī sākt trīs dienu visas Latvijas pedagogu streiku.

Arodbiedrība vairs nav gatava sarunām ar politiķiem - izlīgšanas sarunas vairs netiks organizētas, un laikā līdz streika datumam LIZDA precizēs dalībnieku skaitu gan protesta akcijā, gan streikā.

LIZDA nav apmierināta ar to, ka valdība nav pildījusi pedagogiem dotos solījumus, kā arī spēkā esošos normatīvos aktus. Tāpēc padome lēmusi rīkot trīs dienu streiku, kā arī protesta gājienu.

Ņemot vērā, ka iepriekš pieteiktais streiks nenotika, jo politiķi tomēr piedāvāja pedagogiem vienošanos, LIZDA priekšsēdētāja Inga Vanaga uzsvēra, ka gājiens notiks neatkarīgi no tā, vai streika prasības tiks izpildītas, vai nē. Streiks gan varētu nenotikt, ja politiķi atkal pēdējā brīdī piedāvās kādus risinājumus, jo šādā gadījumā zūd tiesiskais pamats streika rīkošanai.

Tuvākajās nedēļās arodbiedrība precizēs streika un protesta gājiena dalībnieku skaitu.

Vanaga uzsvēra, ka gaidāmā akcija notiks arī ar citu nevalstisko organizāciju atbalstu un līdzdalību. Pievienošanos protesta akcijai jau apliecinājuši medicīnas darbinieki.

Patlaban plānots, ka pirmdien, 24.aprīlī, protesta dalībnieki gājienu sāks no arodbiedrību ēkas Bruņinieku ielā, apstāsies pie valdības ēkas, Izglītības un zinātnes ministrijas, Saeimas un noslēgs ar sapulci Doma laukumā, kur plānots teikt uzrunas. Taču gājiena maršruts var tikt mainīts, saskaņojot to ar atbildīgajām institūcijām, piebilda Vanaga.

Pirmdien, 13.martā, valdības koalīciju veidojošo partiju pārstāvji nolēma turpmāko divu nedēļu laikā definēt vienošanās izpildes detaļas, kas saistītas ar finanšu avotu precizējumiem, tai skaitā Kultūras ministrijas pakļautībā esošo izglītības iestāžu pedagogu darba samaksu. Pēc tam pedagogu darba samaksas pieauguma grafiks un dokumenti, kas paredz nepieciešamās izmaiņas normatīvajos aktos, tiks iesniegti Ministru kabinetā apstiprināšanai.