Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Pētījums: Vairums skolēnu nespēj izvēlēties sev piemērotu profesiju

© Pixabay

Vairums skolēnu atzīst, ka pašreiz nespēj izvēlēties sev piemērotu profesiju, un viena ceturtā daļa norāda, ka trūkst informācijas izvēles izdarīšanai, liecina izglītības organizācijas "Junior Achievement Latvia" veiktā Latvijas skolēnu karjeras aptauja.

Šodien sākusies skolēnu pieteikšanās Ēnu dienai, kas norisināsies vairākās kārtās. Ap 76% skolēnu plāno piedalīties 5.aprīlī paredzētajā Ēnu dienā.

Pārliecinoši savu profesiju ir izvēlējušies vien 45% aptaujāto skolēnu, kamēr vairāk nekā puse atzīst, ka par piemērotāko profesiju vēl domā, turklāt viena ceturtā daļa jeb 26% arī norāda, ka pašlaik viņiem trūkst informācijas, lai izdarītu izvēli.

Kā liecina aptaujas dati, tieši izvēles izdarīšana par labu kādai konkrētai profesijai ir viens no diviem galvenajiem iemesliem, kāpēc skolēni piedalās Ēnu dienā. Kā otrs minēts iepazīšanās ar interesējoša uzņēmuma darba ikdienu un piedāvātajām iespējām.

Visvairāk aptaujāto savas profesijas izvēli plāno saistīt ar medicīnas nozari, kā nākamās populārākās nozares norādot kultūru un mākslu un informācijas un komunikācijas tehnoloģijas, kas interesē 10% aptaujas dalībnieku.

Izglītības organizācijas "Junior Achievement Latvia" skolēnu karjeras aptaujā noskaidrotas arī skolēnu gaidas attiecībā uz atalgojuma apmēru pirmajā darba vietā. Vairums jeb 75% skolu jauniešu pirmajā darba vietā par atbilstošu sauc 500-1000 eiro lielu mēneša atalgojumu pēc nodokļu nomaksas. Kā būtiskākos faktorus pirmās darba vietas izvēlei skolēni nosaukuši - atalgojumu, iespēju gūt pieredzi un elastīgu darba laiku.